DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Már a szezon előtt tudta a Ferrari, hogy pocsék évük lesz

Évtizedek óta nem szerepelt ilyen harmatosan a maranellói gárda, mint idén: Laurent Mekies sportigazgató ez már a teszteken látszott. De így is van, amit el lehet raktározni 2020-ból.

Rég nem látott mélységekbe süllyedt idén eredmények terén a Ferrari: az előző évben még futamokat nyerő vörösök csupán három alkalommal fértek fel a dobogóra, a konstruktőri összetettben pedig mindössze a hatodik helyen végeztek – az 1980-as tizedik pozíciójuk nem szerepeltek ilyen rosszul. Laurent Mekies sportigazgató – aki a hétvégén Abu Dhabiban ismét a betegség miatt távolmaradó Mattia Binottót helyettesítette – szerint már a téli teszteken tudták, hogy szenvedés vár rájuk 2020-ban:

ferrari-abudhabi-1



„Barcelonában hamar rájöttünk, hogy komoly aggályaink vannak az autó teljesítményének bizonyos aspektusai kapcsán. Tudtuk, hogy nehéz lesz. Akkor még nem tudtuk, mennyi időbe fog telni számunkra, hogy teljesen megértsük a problémákat, és főleg azt nem, hogy mennyi idő lesz kijavítanunk őket” – idézi a RaceFans.net Mekiest, aki hozzátette: márciustól a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet okán hónapok hozzá sem nyúlhattak az autóhoz, ami tovább nehezítette a dolgukat.

A szakember szerint ugyanakkor így is vannak pozitívumok 2020-ból: „Ez egy nagyon jó példája volt annak, mit lehet tanulni krízis idején. Ilyen szituációkban lehet a legtöbbet tanulni. És szerintem amit magunkkal vihetünk ebből, az az, ahogy együtt maradt, és amilyen keményen nyomtuk annak ellenére is, hogy az eredmények csalódáskeltők voltak.”

Mekies úgy véli, az évad során bemutatott viszonylagos fejlődésük csak azért nem volt szembetűnő, mert nem az élbolyban csatáztak: „Rengeteg apró, de jelentős eredményt értünk el idén, amelyek észrevétlenek maradtak, mert hátrébb harcoltunk. De remélhetőleg ez is erősebbé tesz minket, és át tudjuk vinni a következő évre. Dióhéjban: amit ebből a globálisan nehéz helyzetből és kemény szezonból magunkkal vihetünk, hogy mennyire keményen küzdöttünk és feszegettük a határokat. Ha hátrébb vagyunk, több kockázatot kell vállalnunk: a pilótáknak is, a csapatnak is a stratégiával, mert ez kell a jó eredményekhez. Ez kibillent a komfortzónánkból, márpedig ez még erősebbé tehet minket.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: