DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Kiderítette a Ferrari, miért lassúak a bokszban

Idén több alkalommal is rengeteg időt veszítettek a kerékcseréknél az olaszok pilótái: az esetek többsége egy konkrét hibára vezethető vissza a Scuderia autók működtetéséért felelős főmérnöke szerint.

Gyakori jelenség volt a 2020-as Formula-1-es versenyeken, hogy nem sikerült túl jól a ferrarisok kerékcseréje: elég csak a múlt hétvégi Szahíri Nagydíjra gondolnunk, ahol Sebastian Vettel veszített időt az egyik alkalommal. A csapat a hétvégi idényzáró előtt elismerte, hogy túl sok bokszkiállásuk tartott idén 3,5 másodpercnél tovább, miközben például a legtöbbször leggyorsabbnak számító Red Bull nem egyszer két másodperc alá tudja szorítani a kerékcserék idejét.

ferrari-pit-2020-dppi



A Scuderia szerint a lassú bokszmunka nélkül akár több pontot is szerezhettek volna idén, így ki kell küszöbölniük a problémát a következő szezonra – a hibák fő forrását Diego Ioverno, az autók működtetéséért felelős főmérnök szerint már meg is találták:

„Tény, hogy a 3,5 másodperc fölötti bokszkiállásaink száma túl magas a Scuderia múltbéli szintjéhez képest, viszont az esetek többségében egy konkrét a kerékanyával kapcsolatos probléma okozta a nem optimális kerékcserét” – idézi a szakembert a Motorsport.com szaklap. „A csavarmenet nem elég erős, így gyakran leesik róla. Ez egy megbízhatósági probléma, aminek a megoldásán keményen dolgozunk a jövő évre.”

„Amikor pedig a srácok akár tudat alatt is azt érzik, hogy olyan alkatrészt használnak, amely kockázatokat rejt magában, az negatív hatással van a teljes folyamatra. Ez onnan is látszik, hogy a jól sikerült kerékcseréink átlagos ideje is 2,73 másodperc, vagyis ezen a téren is van hova javulnunk” – tette hozzá Ioverno.

A ferraris szakember szerint az is közrejátszik a nehézségeikben, hogy a bokszcsapatuk viszonylag rutintalan tagokból áll, köszönhetően a folyamatos átszervezéseknek: „Egyértelmű, hogy emiatt időbe telik, mire a bokszszemélyzet összecsiszolódik. Nincs másik sport, ahol húsznál is több embert kell tökéletesen összehangolni. Ezért azok a legjobb csapatok, amelyek már évek óta ugyanazt a személyzetet alkalmazzák” – vélekedett Ioverno, hozzátéve, hogy a télen a bokszszemélyzet fizikai és pszichológiai tréningjére is külön hangsúlyt fektetnek majd.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: