DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Russell 64 telefonhívással került a Mercedes ülésébe

Éjjel kettőkor, a fürdőszobában kérték meg Hamilton helyettesítésére, az ülése három évvel ezelőtti, egy számmal kisebb cipőt kell viselnie és Bottastól is tart, de Russell igyekszik a Mercedes-beugrás minden pillanatát kiélvezni.

A Szahíri Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatójának főszereplője természetesen George Russell volt, aki váratlan lehetőséghez jutott Lewis Hamilton koronavírusfertőzése miatt: a hétszeres világbajnok kénytelen kihagyni a versenyhétvégét, így a Williamsnél eddig két szezon alatt egy pontot sem szerző, ám csapattársát minden időmérőn legyőző Russell, aki a Mercedes saját nevelésű pilótája, a futamgyőzelemre legesélyesebb technikában találta magát. 

„Az egész nagyon gyorsan történt, az elmúlt 48 óra elképesztően pörgős volt, különösen a kedd telt izgalommal, amíg kiderült, hogy sikerül-e megkötni az egyezséget a Williamsszel. Nagy köszönettel tartozok nekik, hogy megadták nekem ezt a lehetőséget” - kezdte Russell a formula.hu részvételével zajló online eseményen az előző napok felgöngyölítését.

russell_2



„Totótól [Wolff] kaptam egy telefonhívást kedden éjjeli 2 órakor. Éppen a fürdőszobában voltam, ami kicsit kellemetlen helyzetet teremtett, mert Totónak is azonnal feltűnt a telefonon keresztül! Azzal folytatta, hogy Lewis elkapta a Covidot, de jól érzi magát, és ez a legfontosabb. Viszont szeretnék, hogy én vezessek a helyén. Mondtam, hogy oké, ezt követően viszont nem nagyon tudtam aludni. Aztán a nap során pedig sikerült is megegyezni. Tegnap megszámoltam, kedden összesen 64 telefonhívást bonyolítottam rengeteg különféle személlyel. Örülök, hogy végül minden összeállt.”

Russell hozzátette, az ugyan könnyebbséget jelent neki, hogy az elmúlt években a csapattal töltött idő és a tesztek által a személyzet tagjait már ismeri, ám így is adódnak számára kellemetlenségek: az autó pilótafülkéje Hamilton méreteire van szabva, Russell azonban magasabb, s nem is csak a törzse számára találta szűkösnek a Mercedest, hanem még a lábára is egy számmal kisebb cipőt kell ráerőltetnie.

Persze nem volt megkerülhető a hétvégi szereplését firtató kérdés. Vajon esélyesnek érzi magát a futam megnyerésére is, vagy csak a Valtteri Bottasszal szembeni hátrányának minimalizálására koncentrál? Mégis milyen célt tűzött ki maga elé a brit a Szahíri Nagydíjra?

„Hogy a legjobbamat nyújtsam. Mint ahogy mindig” – szögezte le. „De tudom, hogy ez nagyon nehéz lesz, hiszen Valtteri az egész szezon során keményen hajszolta Lewist, én pedig most egy új közegbe csöppentem. A Williamsnél két évet eltöltöttem ugyanabban az autóban, ugyanazokkal a mérnökökkel, és egészen összefonódtunk a csapattal – ehhez képest most rengeteg új dologgal szembesülök. Emiatt nincsenek elvárásaim, csak próbálom majd a legtöbbet kihozni a pénteki felkészülésből és élvezni az egészet. Két éve nem vezettem a szimulátorukat, az ülésem három évvel ezelőtt készült, emellett rengeteg újdonságot kell megtanulnom, így semmilyen felesleges nyomást nem akarok helyezni magamra. A Mercedes és Toto sem támasztott felém elvárásokat, hiszen egyetlen verseny alapján senkit nem lehet megítélni. Ha pedig a következő hétvégén, Abu Dhabiban is lehetőséget kapok, akkor már biztosan könnyebben fog menni minden.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: