DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„Elhívtam Fittipaldit, ha valami történne”

A Grosjean helyén vezető Pietro Fittipaldi eredetileg vonakodott, hogy három hétre a Közel-Keletre kell utaznia, de Günther Steiner meggyőzte: szükségük lehet rá. A csapatfőnök csodát nem vár, de jó munkára számít az újonctól.

A Mercedes és Lewis Hamilton körüli hírek, valamint a Haas 2021-es versenyzőpárosának bejelentése némileg elhomályosította, hogy az amerikai csapatnál debütálás történik a Szahíri Nagydíjon: Romain Grosjeant Pietro Fittipaldi helyettesíti. A 24 éves brazil a csapat hivatalos tartalékja, a Haas korábbi modelljeit többször tesztelte, így a csapatfőnök szerint nem lehet gondja a beilleszkedéssel.

„Nem dísznek hoztuk el magunkkal, tudta, hogy ez bekövetkezhet. Nem azért van itt, mert nem tudja, mi a dolga” – idézi a GPFans Günther Steinert. A csapatfőnök számolt azzal, hogy valami történhet az utolsó három versenyen, ezért Bahreinbe és Abu Dhabiba rendelte Fittipaldit. „Inkább egy Covid-eset miatt aggódtam a versenyzők soraiban, mint hogy valaki megsérül. Ezért hívtam el őt ide, erre a három hétre. Eleinte vonakodott, hogy ez a hosszú idő, de azt mondtam neki, nem dísznek hozunk. Kötelességed lesz, ha valami történik.”



„Rajta kívül senki mást nem tudtam volna választani. Rengeteg munkája van benne. Talán menő dolognak tűnik, hogy valaki a csapattal lóg egy versenyhétvégén, de egy huszonéves megunja egy idő után” – folytatta Steiner, aki csodát nem vár a versenyzőtől, de a körülményekhez képest jó szereplésre számít.

„Lesznek kihívások és nehéz lesz jó eredményt szerezni az autónk idei teljesítményéből fakadóan, főleg ezen a pályán, ami három egyenesből és nem sok kanyarból áll. De tudtommal versenyzett már oválon, ami jól jöhet neki! Jó munkát fog végezni, segíteni fogja a gyors alkalmazkodást, hogy pályafutása során sok csapatnál, sok autót vezetett már. Segíteni fogjuk, amennyire tudjuk. Kevin is fejajánlkozott neki, hogy forduljon hozzá és kérdezzen, ha szüksége van rá.”

Steiner bevallotta, a kétszeres világbajnok Emerson Fittipaldi unokájának neve nem cseng rosszul, de nem a PR-szempontok voltak a döntők: „Nincs ok elégedetlenkedni. Emo a maga idejében rocksztár volt. Jól hangzik a név, de nem ez a fő ok, amiért alkalmaztuk őt. A szimulátorban jó munkát végzett, párszor vezette is az autónkat, ezért döntöttünk úgy pár éve, hogy ő lesz a tartalékpilótánk” – indokolta a választást Steiner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: