DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Mazepin: Nem a pénz miatt kerülök az F1-be

A Haas által frissen bejelentett orosz pilóta szerint ő, Stroll és Latifi is jelentős junior eredményeik és tehetségük okán szerepelhetnek az F1-ben. Mazepin beszélt Günther Steinerről és a céljairól is.

Kedd reggel a Haas végre bejelentette egyik 2021-es versenyzőjét, Nyikita Mazepint. A Formula-2-ben jelenleg harmadik helyen álló pilóta nem sokkal a hivatalos megerősítés után sajtótájékoztatót is tartott, amelyre a Formula.hu is meghívást kapott – ezen többek között az is kiderült, mikor tudta meg az orosz, hogy jövőre már F1-es pilóta lesz: „A szerződést csak nemrég véglegesítették, szóval azt mondanám, hogy az utóbbi néhány napban.”

Mazepin saját elmondása szerint eddig három alkalommal tesztelt a Force Indiával, egyszer pedig a Mercedesszel, jövőre viszont egy jóval kevésbé versenyképes autóval fog debütálni élesben. A versenyző szerint azonban ez nem fontos:

mazepin-haas-1



„Nagyon várom mindenképp, mert fellépni a Formula-1-be attól függetlenül is izgalmas, hogy milyen az autó teljesítménye. A pályafutásom jelenlegi szakaszában, fiatal versenyzőként irreleváns ilyenkor, hogy jó-e az autó vagy sem. Nyilván tudom, hogy a csapatnak nehéz éve, ugyanakkor én arra koncentrálok, hogy készen álljak az F1-re. Az autó teljesen más, mint amihez hozzászoktam, s a versenynaptár is gyakorlatilag kétszer olyan hosszú, szóval ilyen kihívások várnak rám, erre fókuszálok.”

A leendő újonc kapcsán nem lehet megkerülni a tényt, hogy milliárdos édesapja, Dmitrij Mazepin révén igen tőkeerős háttérrel rendelkezik. Amikor arról kérdezték, hogyan magyarázná el azoknak, akik őt, valamint a hasonló háttérrel bíró Lance Strollt és Nicholas Latifit látva úgy érzik, kezd a milliárdos csemeték játszóterévé válni a Formula-1, hogy ez rossz meglátás, így felelt: „Nagyon egyszerűen: három névről beszélünk, de összesen 20-an vagyunk a rajtrácson. És ez a három is rendkívül profi autóversenyző, akik jelentős eredményeket értek el a junior sorozatokban.”

Mazepin egyébként késznek érzi magát a száguldó cirkuszra: „Úgy érzem, készen állok a Formula-1-re. 21 éves vagyok, elég sok szezont teljesítettem már formulaautós bajnokságban, és úgy vélem, a gyorsabb autók jobban is passzolnak a vezetési stílusomhoz” – mondta el az orosz, aki az elvárásairól is beszélt: „Arra számítok, hogy jól fogok teljesíteni az autóban rejlő potenciálhoz és tempóhoz képest. Biztos vagyok benne, hogy én és a csapattársam közel leszünk egymáshoz a köridőket tekintve” – fogalmazott Mazepin, hozzátéve, hogy a tanulóév ellenére is lesz rajta nyomás, s a fő célja, hogy a leendő csapattársát felülmúlva. Aki egyébként a híresztelések szerint az F2 éllovasa, Mick Schumacher lesz, de hiába mutat minden jel ebbe az irányba, az orosz ezt nem volt hajlandó kommentálni.

mazepin-haas-2

Arról viszont beszélt, hogy mikor találkozott először személyesen a Formula-1-gyel: „Az első F1-es verseny, amire emlékszem, a 2011-es isztambuli futam volt. A lelátón voltam, és lenyűgözött, mennyire hangosak ezek az autók. Elég korán távoznom kellett, mert még fiatal voltam” – mondta el a pilóta, aki a példaképét is megnevezte: „Mindig felnéztem Michael Schumacherre, az első sisak, amit apámtól kapott, az ő bukójának egyik replikája volt. Felnéztem rá gyerekként, de amikor már komolyan érintett vagy a sportban, már nem igazán néztem fel senkire, leszámítva azokat, akik egy adott szezonban jól teljesítettek.”

De vajon milyen rajtszámmal fog versenyezni 2021-ben? „1999-ben születtem, a pályafutásom nagy részében ezért a #99-essel versenyeztem, és azzal is voltam sikeres. Ezt a számot szeretném, de tudom, hogy nem lehetséges, mert más már használja [Antonio Giovinazzi – a szerk.]. Megvizsgálom az opciókat a közeljövőben.”

Mazepint arról is kérdezték, hogy nézte-e a Netflix előző két idényről készült dokumentumfilmsorozatát, a Drive to Survive-ot, amelyben leendő csapatfőnöke, Günther Steiner volt az egyik legnagyobb sztár: „Néztem, igen, nagy rajongója vagyok a sportnak úgy is, hogy érintett vagyok benne. Bármilyen módot kihasználok arra, hogy többet tudjak az F1-ről. Úgy gondolom, Günther egy fantasztikus személyiség hihetetlen önéletrajzzal. Úgy vélem, kettőnk munkamódszere nagyon hasonló” – vélekedett Steiner kapcsán a fiatal versenyző.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: