DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappen kirúgta volna, aki nem akar versenyezni

Felmerült a pilótákban Grosjean balesetét látva, hogy nem állnak rajthoz az újraindításnál? Max Verstappen szerint ilyen szóba sem jöhet: ha csapatfőnök lenne, elbocsátaná, aki nem hajlandó versenyezni. Lewis Hamilton úgy fogalmazott, fenntartás nélkül bíznak a biztonságért felelő FIA munkájában.

A Bahreini Nagydíj több mint egy órán át tartó szünete közben sok nézőben felmerülhetett, milyen mentális állapotban vannak a versenyzők, akik látták Romain Grosjean drámai – de szerencsés végkimenetelű – balesetét, az elmúlt évek, ha nem évtizedek legsúlyosabb bukását. Leginkább Daniel Ricciardo utólagos nyilatkozata adott bepillantást a mezőny tagjainak várakozás közbeni lelkivilágába: az ausztrált felháborította az eset sokszori megismétlése a közvetítésben, úgy gondolta, érzelmeikkel játszadoztak a rendezők.

De felmerült komolyan a versenyzőkben, hogy a látottak miatt visszalépnek a versenyzéstől? Fel kellene kínálni egy hasonló esetben ennek lehetőségét? Max Verstappen nyers választ adott a kérdésre a futamot követő hivatalos sajtótájékoztatón:

„Nem értem, miért ne versenyeznénk. Ha csapatfőnök lennék, kirugdosnám az ilyet az üléséből. Ha a fickó nem akarna versenyezni, én pedig a főnöke lennék, azt mondanám, ebben az autóban többször nem fogsz ülni” – mondta az online formában jelenlevő lapok tudósítóinak, köztük a Formula.hu-nak Verstappen.



Lewis Hamiltonnak is feltették ezt a kérdést, aki jó pár árnyalattal körültekintőbben válaszolt rá: „Nem mi vagyunk a biztonságért felelősek. Mi azért vagyunk itt, hogy elvégezzük a munkánkat, ebben pedig az FIA-ra támaszkodunk, akik a biztonságunkért felelnek, bennük bízunk fenntartás nélkül. Ezért a válaszom nem.”

Idevágó az egyik Formula-2-es versenyző, Jack Aitken közösségi médiás posztja, amellyel Verstappenre szavaira reagált. Aitken részt vett a 2019-es belga versenyhétvégén, melyen vetélytársa, Anthoine Hubert halálos balesetet szenvedett. Akkor az F2-es program hátralevő részét törölték a tragédia miatt.

„Senkinek sem kívánom az élményt, amely rádöbbenti, mekkorát tévedhet. Nem mondok többet, csak annyit, hogy mind emberek vagyunk, a jelenet pedig traumatikus volt, főleg, hogy nem ismertük azonnal Romain állapotát. Igen, azért vagyunk itt, hogy versenyezzünk, de nem minden körülmény mellett. Az biztos, hogy sokkal könnyebb volt számukra úgy, hogy tudták, rendben van” – írta Aitken.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: