DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Norris pánikba esett az átfutó sportbíró láttán

Váratlanul érte a McLaren F1-es pilótáját a tűzoltó marsall megmozdulása. Michael Masi versenyigazgató szerint a sportbíró ösztönből cselekedett Sergio Perez kigyulladó autója láttán.

Ha nem lett volna elég Romain Grosjean horrorbalesete és Lance Stroll fejre állása, volt még egy hajmeresztő pillanat a Formula-1-es Bahreini Nagydíjon. Sergio Perez elfüstölő, majd kigyulladó motorja miatt egy sportbíró rohant át a pályán nem sokkal az érkező Lando Norris előtt: a mclarenes a rádiózása alapján meg is lepődött a veszélyes jeleneten, majd a leintés után részletesen is felelevenítette a történteket:

„Pánikba estem, mert ez volt az utolsó, amire számítottam” – idézi a brit pilótát a PlanetF1.com szaklap. „Nem nézett körbe balra és jobbra, mielőtt átfutott a pályán. Dupla sárga zászló volt, ezért elég lassan mentem, mert nem volt értelme bármit is kockáztatni. De nem volt a legjobban látható az ember, mert épp az eget néztem, ő pedig fekete-kékben volt, így nem volt könnyű meglátni. Amit valamelyest látom, egy rázkódó vörös tűzoltókészülék volt. Nem volt szerencsés, de csak egy őrült pillanat volt. Elismerésem, volt bátorsága az embernek, de azt hiszem, ez csak egy újabb történés volt egy igen eseménydús versenyen.”

Az esetről Michael Masi, az FIA versenyigazgatója is beszélt a RaceFans.net szakoldalnak: „A tűzoltó sportbíró ösztönből, minden utasítás nélkül cselekedett, amikor meglátta az újabb tüzet. Különösen a korábbi események fényében az volt az elsődleges, hogy eloltsák azt a tüzet” – utalt Grosjean balesetére Masi, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy emlékeztetni fogják a marsallokat, hogy nem futhatnak keresztül az aszfaltcsíkon: „Elég világos utasítást kapnak a sportbírók. Rögtön utána tartottunk erről egy megbeszélést, és mindenkit emlékeztetni fogunk rá, hogy nem szabad átfutniuk a pályán.”

Visszatérve még Norrisra: a fiatal pilóta negyedik lett, ráadásul csapattársa, Carlos Sainz pedig az ötödik, így a McLaren a begyűjtött pontoknak és a Racing Point dupla nullázásának köszönhetően feljött a konstruktőri tabellán a harmadik pozícióba. „Sokkal jobban alakult számunkra csapatként ez a vasárnap, mint arra előzetesen számítottunk” – értékelte a bahreini viadalt Norris. „Carlos és én is rengeteg pozíciót javítottunk, remekül sikerült a rajtunk. Alaposan rákoncentráltunk erre, hiszen ott lehet könnyen két-három helyezést is nyerni. Nyilván szerencsés is voltam az első rajt után, hiszen koccantam és már majdnem a 2-es kanyarban kiestem. Jó verseny volt, jó volt a stratégiánk és az autó tempója is, ezzel kijavítottuk a szombati hibámat. Csapatként nem számítottunk a negyedik-ötödik helyekre, szóval nagyon elégedettek lehetünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: