DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ross Brawn: Az ilyen baleset normál esetben halállal végződik

Alapos vizsgálatot ígér a Formula-1 sportfőnöke a Grosjean-baleset kapcsán. A szétnyíló szalagkorlátot aggályosnak érzi, de az autó biztonsága – és a halo – jelesre vizsgázott Brawn szerint, a beavatkozók pedig példamutatóan cselekedtek.

Ma Bahreinben bebizonyosodott, mennyire biztonságosak a Formula-1 jelenlegi autói: Romain Grosjean egy olyan balesetet úszott meg a jelek szerint apró sérülésekkel és égésekkel, amely akár három évvel ezelőtt is tragédiával végződhetett volna. A 2018-ban kötelezővé tett fejvédő, a halo megmentette egy versenyző életét – mondja a Formula-1 sportfőnöke, Ross Brawn, aki a futam után nyilatkozott a balesetről.

A tűz aggasztó volt, a szétváló szalagkorlát ugyancsak aggasztó volt, de örülhetünk annak, milyen biztonságos az autó” – idézi a BBC Brawnt. A Formula-1-ben nagyon rég nem történt olyan baleset, amikor egy ütközés ereje szétfeszítette a szalagkorlátot: ezek szinte mindig tragédiával végződtek, mivel akkoriban még nem védte halo a pilóták fejét.



„Ehhez hasonlót nagyon rég nem láttunk, de a szétváló szalagkorlát normál esetben halálesethez szokott vezetni. A halo megmentette a napot és megmentette Romaint. Eleinte vita övezte a bevezetését, de mostanra már nem maradhat kétség. Le a kalappal mindenki előtt, aki a bevezetését szorgalmazta” – mondta a szakember.

„Ha nem rendelkeznénk a halóval, most egy másik végkifejletről beszélnénk” – fogalmazott Brawn egy másik forrás, a Motorsport.com szerint. Ahogy a hasonló óriási baleseteket, ezt is alapos vizsgálat fogja követni. „Amiben biztos vagyok, hogy mélyreható vizsgálatot folytatunk le, hogy kiderítsük, mit tanulhatunk belőle. Egy így szétváló szalagkorlátot egyértelműen nem akarunk látni.”

„Elismerés jár mindenkinek, tiszta fejjel, célirányosan cselekedtek és nem hezitáltak” – dicsérte a beavatkozókat, a sportbírókat és az orvosi autó személyzetét. „Pontosan azt tették, amit a mai nap tenniük kellett, nem lehet hibát találni bennük. Mindannyiukra büszkék vagyunk. Úgy vélem, hogy a versenyzőket is megerősíti, hogy ilyen profizmust és ezt a reagálást látták tőlük.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: