DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Orvosi autó sofőrje: Sosem láttunk még ilyen tüzet

Alan van der Merwe, az orvosi autó vezetője is felelevenítette Romain Grosjean horrorisztikus bahreini bukásának pillanatait: szerinte jól vizsgáztak a Formula-1 biztonsági fejlfesztései.

Romain Grosjean start utáni balesetéről marad emlékezetes a Formula-1-es Bahreini Nagydíj: a francia az első kanyarokban ért össze Danyiil Kvjattal, ami után olyan erővel csapódott a szalagkorlátba, hogy az autója kettészakadt és lángra lobbant, az első fele pedig át is hatolt a szalagkorláton. A Haas pilótája ennek ellenére a saját lábán hagyta el az égő roncsot, majd apróbb égési sérülésekkel és bordatörés gyanújával kórházba szállították.

grosjean-tüz-dppi



Az incidens helyszínére a történtek után pillanatokkal megérkező orvosi autó sofőrje, Alan van der Merwe is felelevenítette az eseményeket: elmondása szerint ő sem látott még ehhez fogható balesetet. Szavait a PlanetF1.com idézi:

„12 év alatt még sosem láttunk ilyen tüzet. Sosem láttam ekkora tüzet egy becsapódás után. Beletelt egy kis időbe, hogy feldolgozzuk, mi történt. Biztos vagyok benne, hogy nagyjából egy másodperc volt ez, de akkor is éveknek tűnt. Aztán Romain elkezdett saját maga kiszállni az autóból, ami egészen lenyűgöző egy ilyen baleset után. Megkönnyebbülés volt, amikor ideért és rendben volt. Ez megmutatja, hogy a rendszerek, amiket fejlesztettünk, kezdve a halóval, a korláttal, a biztonsági övvel, mind együttesen működött. Akár csak az egyikük nélkül nagyon más lett volna a végkimenetel.”

Van der Merwe mellett Grosjean csapatfőnöke, Günther Steiner is még nyilatkozott a piros zászlós megszakítás során: érzése szerint teljesen egyértelmű a szalagkorlát és az autó állapotából, hogy versenyzője életét a néhány éve bevezetett halo mentette meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: