Steward
Balogh Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. január 21. csütörtök
F1

Öt tényező, ami megmentette Grosjean életét

Romain Grosjean az elmúlt évtizedek legszörnyűbb balesetét szenvedte el, és az előzetes hírek szerint mindössze apróbb égési sérülésekkel és talán egy törött bordával megúszta a pokoli bukást.

Az elmúlt évtizedekben – szerencsére – elkerülte a halál a száguldó cirkuszt, egyetlen sajnálatos és érthetetlen balesetet leszámítva. A 2014-es Japán Nagydíjon Jules Bianchi vesztette életét, miután egy másik autót menteni igyekvő daru alá csapódott be.

Tavaly a Formula-2-esek belga főfutamán Anthoine Hubert lett végzetes baleset áldozata, amikor keresztbe fordult autójával az Eau Rouge tetején, az érkező Juan Manuel Correa pedig telibetalálta a franciát.

Mindkét pilóta francia nemzetiségű volt, akik most bizonyosan nagyon vigyáztak honfitársukra, Romain Grosjeanra, de nevük a motorsport biztonságosabbá tételével is egybeforrt. Bianchi halálos balesetét követően bevezették a glóriát, mint fejvédelmi eszközt, Hubert tragédiája nyomán pedig megerősítették az autók oldalát.A brit GP Fans weboldal összegyűjtött öt dolgot, amelyek szerencsés együttállása alighanem megmentette Romain Grosjeant a biztos haláltól.

 

A glória

Nem is vitás, a legnagyobb érdem a glóriáé. Francois Cevert az 1973-as USA Nagydíjon rendkívül hasonló balesetet szenvedett, s akkor a – szintén francia pilóta – életét követelte a szalagkorláttal való ütközés.

A glória középső, függőleges eleme óvta meg Grosjean fejét attól, hogy találkozzon a szalagkorláttal. 2018 óta kötelező a fejvédő eszköz használata a Formula-1-ben, a Mercedes pedig már 2015-ben előhozakodott a halo ötletével.

A kiszabadulás

A csapatokat arra kötelezik a szabályok, hogy úgy tervezzék meg autóikat, hogy abból a pilóta minden körülmények között maximum öt másodpercen belül képes legyen kiszabadulni. Több hátráltató tényező is van persze eközben.

A HANS, a rádióhoz csatlakoztatott sisak és az ivásra szolgáló csövek ezt mind nehezítik, a glóriáról már nem is beszélve. A pilóták minden szezon kezdete előtt teszteken és oktatásokon vesznek részt, melyeken megtanulják, hogyan lehet a leggyorsabban kimászni az autójukból.

 

Energiaelnyelés

A túlélőcellát úgy tervezték meg, hogy az két csuklós busz súlyának is képes legyen ellenállni, illetve ellenálljon mindenféle behatolásnak. Egy sziklaszilárd pontja az autónak, melyben a pilóta ül.

A kasztni többi része arra szolgál, hogy elnyerje a becsapódást energiáját azáltal, hogy darabokra törik. Így történt ez Grosjean esetében is, akinek az autója teljesen kettészakadt, tulajdonképpen csak a túlélőcella maradt egyben.

Tűzvédelem

A pilóták többrétegű, tűzálló nomex anyagú ruhákat viselnek, melyeknek tíz másodpercen keresztül ellen kell állniuk a 800 °C-os lángoknak, de a sisakjuk is tartalmaz tűzálló anyagot, a szabályoknak megfelelően.

Ennek köszönhető, hogy bár Grosjean ennek az időnek majdnem a háromszorosát töltötte a lángok között, mégis kisebb égési sérülésekkel úszta meg a nem mindennapi incidenst.

Az orvosi autó

Nos, ha valakinek bármikor is megfordult a fejében, hogy miért megy az a Mercedes a mezőny után a rajtnál, hát ezért. A sofőr, Alan van der Merwe és utasa, Dr. Ian Roberts az utolsó darabjai Grosjean túlélésének kirakósában. Tapasztalatuk, szakértelmük és bátorságuk nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Grosjean kiszabadulhasson az égő pokolból, akit aztán mentőhelikopterrel szállítottak a közeli katonai kórházba.

+1 Grosjean

Nem utolsósorban Romain Grosjean saját maga talpraesettségének köszönheti életét leginkább, hiszen azonnal kapcsolt és az adrenalinban fürödve hezitálás nélkül azon volt, hogy kiszabaduljon az autójából, melyet 53 G-s becsapódási erő ért.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?