DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Haas: Nagy esély volt idén a távozásunkra

Günther Steiner, az amerikai istálló F1-es csapatfőnöke elismerte: legkomolyabb 2020-as eredményüknek azt tekinti, hogy sikerült túlélniük a koronavírus-járvány által jelentett kihívásokat.

A koronavírus-járvány miatti gazdasági nehézségek, valamint a pályán mutatott gyengébb forma alapján fel-felmerült a pletyka az előző hónapokban, hogy a Haas esetleg kiszáll a Formula-1-ben. A 2016-ban csatlakozott alakulat végül aláírta az új Concorde-szerződést, ami garantálta a maradásukat, de Günther Steiner csapatvezető a Bahreini Nagydíjat megelőző sajtóértekezletén – amelyen online formában a Formula.hu is részt vett – elismerte, hogy bőven volt esély a távozásukra, ugyanis amikor arra kérték, hogy értékelje az esztendőjüket, így válaszolt: 

haas-isztambul-f1-2020



„Túléltük, ez az, amit jól csináltunk. Azt hiszem, ebben is maradhatunk. Úgy gondolom, elég nagy esély volt rá, hogy többé már ne legyünk itt, de mindenki összekapta magát, és azért vagyunk itt, hogy itt is maradjunk. Úgy vélem, összességében talán nem voltunk annyira jók a pályán idén, de szerintem jót tettünk a Haas jövőjének és az F1-nek is, mert bármennyire is gondoljuk, hogy nincs szükségük ránk, szerintem az F1-nek igenis kell olyan csapat, mint a Haas.”

Steiner azt sem tagadta, hogy már várja a sűrített menetrend miatt kimerítő évad végét: „Tegnap együtt utaztam néhány versenyzővel együtt Frankfurtból, és azt mondták, nagyon élvezték az évet. Mondtam nekik, hogy ők pontokat kaptak, úgy én is élveztem volna, de csapatként kemény évünk van, s összességében az F1-nek is. Nem bánkódom, hogy vége lesz a szezonnak, mindenki kicsit fáradt már. Nyilván nem egy tripla fordulóra vágynak a srácok így a végén, főleg nem ilyen közel a karácsonyhoz. Persze szerencsések vagyunk, hogy egyáltalán volt szezonunk. Áldás, hogy vége lesz, de áldás az is, hogy egyáltalán volt mit csinálnunk idén.”

A Haas csapatfőnöke nem ment el szó nélkül az F1 vezetésének elismerésre méltó munkája mellett, hogy a pandémia és az Ausztrál GP márciusi utolsó pillanatos lefújása ellenére is össze tudtak állítani egy 17 fordulós szezont: „Lenyűgöző, ahogy ezt összerakták. Ausztrália után úgy tűnt, mindennek hamar vége lesz, de nem így lett, folyamatosan érkeztek a rossz hírek. Szóval nagyszerű, hogy a FOM összerakott 17 versenyt, de ugyanez elmondható a tíz csapatról is. Nehéz ezt elmagyarázni, de Ausztrália után nem tudtuk, mi fog jönni. Sport szempontjából érdekes idényünk volt, minden jó volt, leszámítva a nézők és a bevételek hiányát. De tovább tudtuk vinni a sportot, aminek nem is volt rossz éve – jó sem, de lehetett volna sokkal rosszabb is. Nagyszerű munkát végzett mindenki a FOM-nál, hogy összehozták ezeket a versenyeket.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: