DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappen: Jövőre ilyen nem fordulhat elő

Gyors a holland alatt a Red Bull, de négy versenyt is fel kellett adni műszaki okok miatt. Idén ez még belefér, de ha 2021-ben terv szerint a bajnoki címért harcolnak, nem megengedett ilyen rossz megbízhatóság.

Van egy érdekes statisztikai mutató, amelyben Max Verstappen a két Mercedest is túlszárnyalja: a Red Bull hollandja az egyetlen, aki minden versenyen dobogóra állt, amelyet befejezett. Viszont míg a két Mercedes összesen egyszer esett ki – Valtteri Bottas a Nürburgringen –, addig Verstappen négyszer is nullázott, mindig önhibáján kívül, műszaki jellegű okok miatt: Ausztriában elektronikai, Monzában motorhiba, Mugellóban motorprobléma és ütközés, Imolában defekt miatt.

A Toszkán Nagydíjon elsőkörös kiesés áldozata lett, de motorhibája miatt nem bírta volna végig a versenyt


A Red Bull rossz megbízhatósága miatt harmadik csak a holland az összetettben. 2021-ben, ha a reményeknek megfelelően a világbajnoki címért harcol, nem férnek már bele az ilyen műszaki jellegű kiesések:

„Ha a bajnokságért küzdünk, az ilyen dolgok nem fordulhatnak elő. Ezt mindannyian tudjuk, mert ebben a szezonban kissé balszerencsések voltunk velük. Mit lehet csinálni? Tanulni a leckéből és megérteni. A gumiprobléma ellen (Imola) nem tudtunk volna mit tenni, de ami a motorhibákat illeti, már most sokat tanultunk belőlük és intézkedéseket léptettünk életbe. Ami biztos, egy bajnoki szezonban ilyenek nem férnek bele. Remélhetőleg jövőre ebben a pozícióban leszünk, de így is azt gondolom, nehéz lesz legyőzni a Mercedest” – nyilatkozta Verstappen a Skynak.

„Nem volt jó dolog kiesni, de a Mercedes annyira domináns, hogy a reális helyezés a harmadik minden versenyen. Ez lényegében folyamatosan sikerül is nekünk, néha még jobbak is vagyunk, szóval nem panaszkodhatok” – beszélt arról Verstappen, hogy a 2020-as erőviszonyok mellett kevésbé fájóak a műszaki hibák. „Tudom, hogy nem vagyok képes a bajnokságért harcolni idén. Igaz, néha úgy tűnt, mintha kicsit közelebb lennénk, de aztán a kiesések miatt gyorsan kikerültünk a képből.”

„Imolában aztán végre megint kicsit közelebb voltam, két tized távolságra. Olyankor igazán motiváló, hogy a nyomukban maradjak, mert talán előznöm is sikerül majd, nem úgy, mint normál esetben, amikor körönként három-négy tizeddel elhúznak tőlem, ezért a senki földjére kerülök. Jobban szeretek egy kellemes romantikus vacsorát annál, mint amikor a harmadik kerék vagyok” – tréfálkozott egy hasonlattal a holland.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: