DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Grosjean: Miért játsszák be a rádiózásokat?

A francia F1-esnek nem tetszik, hogy a közvetítésbe is bevágják a versenyző és a csapat közötti üzenetváltásokat. Szerinte a pilóták manapság nem lehetnek teljesen őszinték.

Az utóbbi hetekben több Formula-1-es versenyzőt is kritika ért a csapatrádióban elhangzott szavaiért: Max Verstappen „mongolozása” miatt például már az ENSZ-nek is levelet írtak, de Lando Norris is keresetlen szavakkal illette Lance Strollt a Portugál Nagydíjon. A rádiózások egy részét a hivatalos közvetítésben is bejátsszák, viszont az F1 TV szolgáltatáson keresztül minden meghallgatható, a szaftos részletek pedig rendre terjedni kezdenek az internetek.

grosjean-haas-f1-imola



Ennek kapcsán Romain Grosjean kérdőjelezte meg a Motorsport.com ez irányú érdeklődése kapcsán, hogy jó-e, ha minden üzenet hallható a nézők számára is: „Először is, miért játsszák be őket a közvetítésben? A versenyzői ülés és a csapattal történő rádiózás a saját környezetednek számít, és nem tetszik, hogy a rádiózást bevágják a közvetítésbe. Képzeljük el, ha azt is hallanánk, ami a futballpályákon zajlik! Szerintem az még szaftosabb és színesebb.”

„Nem mondhatjuk ki mindig azt, amit gondolunk, tisztelnünk kell az embereket. Nem vagyunk tökéletesek ezen a téren, és én is messze állok ettől. De azt is figyelembe kell venni, hogy 330 km/h-s tempóval vezetünk, a határokat feszegetjük tudva azt is, hogy mindebben van kockázat is. Nem olyan ez, mintha egy kényelmes kanapén ülnék és egy finom pohár bort kortyolva kommentálnám, hogy mi történik külső szemlélőként, amely szempontból minden olyan könnyűnek tűnik.”

Az említett Norrist amiatt is megtalálták, mert a pályán kívül Lewis Hamilton rekorddöntése kapcsán úgy fogalmazott, hogy nem volt nehéz dolga az autóban. Grosjean elismerte, hogy a társadalom jelenlegi ingerküszöbe igencsak gátat vet az F1-es versenyzők nyilatkozatai szabadságának: „Bárcsak teljesen nyílt és olyan őszinte lehetnék, mint az életben. De ebben a világban, amiben élünk, mindig oda kell figyelnünk arra, mit és hogyan mondunk. Úgy gondolom, egyszerűen ilyen a társadalom manapság.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: