DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„Grosjeannak futamgyőztesnek kellene lennie”

Korábbi csapatfőnöke szerint a Haastól és vélhetően az F1-ből is távozó francia a képességei alapján akár több versenyt is megnyerhetett volna – azt is elmondta, hol volt erre a legjobb esélye.

Romain Grosjean a 2020-as szezon végén elhagyja a Haast, s ezzel valószínűleg a Formula-1 körforgásából is kikerül. 2016 óta, azaz a csapat csatlakozása óta versenyez az amerikaiaknál, előtte viszont a Renault-t és a Lotust erősítette, amelynek színeiben több dobogós helyezést is szerzett. Akkori csapatfőnöke, az azóta a McLarennél is megfordult Eric Boullier szerint a franciában igenis megvolt a képesség, hogy a pódium legfelső fokára felálljon:

grosjean-2013-podium-dppi



„Elég jó volt, és valójában futamgyőztesnek kellene lennie” – idézi Boullier szavait az F1i.com szakoldal. „Elég sok dobogós helyezést szerzett ahhoz, hogy megmutassa, megvan benne a potenciál a győzelemhez. Úgy vélem, Romainnak megvannak a képességei ahhoz, hogy versenyeket nyerjen. Minden korábbi kategóriájában bajnoki címeket szerzett, szóval minden megvan benne. Az F1 viszont ennél kicsit összetettebb, mert kezelned kell a nyomást, és magad köré gyűjteni az embereket. Emellett a megfelelő időben kell lenned a megfelelő csapatnál, a megfelelő motorszállítóval.”

A szakember szerint egyébként a Lotus ilyen csapat volt, amit bizonyítanak Kimi Raikkönen akkori sikerei, Grosjean viszont akkor még a karrierje elején járt: „Ha visszatekintünk a 2012-es és 2013-as évre, Kimi elég különleges volt ahhoz, hogy elérje, hogy a csapat neki dolgozzon, és több dobogós helyezést és két győzelmet is szállított. Nyilvánvaló, hogy Kimi versenyképessége a futamokon hihetetlen. Megvan benne a tehetség, hogy mindent irányítása alatt tartson a verseny során. Romain viszont fiatal volt akkoriban, ezt is figyelembe kell venni. Úgy gondolom, Romainnak jobban irányítania kell a dolgokat. Egyértelmű, hogy ha világbajnok versenyző vagy, mindennek a helyén kell lennie. De a sebessége megvolt, csak akkoriban nem tudta ezt megmutatni, mert talán egy kicsit korai volt. Aztán átment a Haashoz, ahol nem tudott dobogóra állni, de így is teljesített náluk számos lenyűgöző versenyt és rengeteg pontot is szerzett.”

Boullier egyébként meg is nevezte azt a versenyt, amelyen a legjobb esélye lett volna a győzelemre Grosjeannak. Ez pedig a 2013-as Német Nagydíj a Nürburgringen, amelyen a lotusos a vezető Sebastian Vettelt szorongatta, mígnem Jules Bianchi leálló autója miatt be nem küldték a biztonsági autót, „ingyen” kerékcseréhez juttatva ezzel a németet. Később aztán a vb-tabella miatt Grosjean elé küldték Raikkönent is, így csak harmadik lett, de a francia esélyes volt az elsőségre az SC-fázisig Boullier szerint: „Megnyerhette volna azt a futamot. A biztonsági autó persze lehetőséget adott a Red Bullnak a kerékcserére, és ezzel elveszítettük a versenyt.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: