DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Massa: Schumacher a szorgalmasabb, Hamilton a tehetségesebb

Michael Schumacher keményebben edzett és járatosabb volt technikai fronton, Lewis Hamilton azonban tehetségével ellensúlyozza hátrányát az említett területeken – így értékelte a két bajnokot Felipe Massa, bár kiemelte, nehéz összehasonlítani őket, mivel Hamiltonnak sosem volt csapattársa.

A 11-szeres nagydíjgyőztes Felipe Massa közelről ismerte a Formula-1 két legeredményesebb versenyzőjét: 2006-ban Michael Schumacher csapattársa volt a Ferrarinál, két évvel később pedig Lewis Hamiltonnal küzdött a világbajnoki címért. A most hetedik év végi elsőségére pályázó brit akkor szerezte az első vb-címét, legyőzve Massát a szezonzárón.

„Nagyon nehéz összehasonlítani őket, mert Lewisszal egy csapatban nem versenyeztem soha. Az összevetéshez az kell, hogy mindketten ugyanazzal az autóval menjetek, így lehet értelmezni az adatokat” – mondta az In The Fast Lane podcastben Massa. „Mindketten teljes mértékben lenyűgöző, tehetséges és különböző, mindemelett teljes versenyzők nagyon sok területet tekintve.”

„Azt mondanám, hogy a technikai oldalon Michael volt előrébb. Nem annyira érzem, hogy Lewis roppant munkát végezne a mérnökökkel közösen, és a technikai oldalon mindent meg próbálna érteni. Nem hiszem, hogy száz százalékosan ismeri az autót. De ha a tehetséget és tempót nézzük…”



„Michael rengeteg fizikai edzést végzett és nagyon jó volt a technikai oldalon. Nem vagyok biztos benne, hogy Lewis ugyanennyit edz, és a műszaki oldala sem olyan erős. Mégis mindent tökéletesen csinál, talán azért, mert tehetséget tekintve még Michaelnek is felette áll. Ez lehet a magyarázata, hogy ha nem is dolgozik olyan keményen, akkor is képes rá, hogy mindenben tökéletes legyen” – fejtegette, hogy talán Hamilton veleszületett tehetsége a nagyobb a két kiválóság közül.

Massa a 2007-es szezont is felidézte: a győzelmekért vívott harcban Hamilton volt az egyik fő ellenfele, aki újoncként robbant be a Formula-1 élvonalába a McLarennel.

„Már amikor elkezdte, világos volt, Lewis nagyon tehetséges. 2007-ben azért nem győzött, mert hibázott párszor és talán a tapasztalat is hiányzott pár futamon. Emlékszem Kínára, ahol a bokszkiállásra menet balesetezett, egyszerűen beragadt a bukótérbe. Az ilyen hibák miatt nem nyert a végén bajnokságot, amellett Alonsóval is meg kellett küzdenie egy csapatban. De megmutatta, hogy tehetséges és más, mint a többiek, hogy akárkit legyőzhet, hiszen Fernandót is megelőzte már a legelső Formula-1-es évében” – pörgette vissza az időt 13 évvel Massa.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: