DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vettel: Most látszik, hogy mennyi jó pálya létezik

A Formula-1 újabb rejtett kincsre lelt Európában – ez olvasható ki a versenyzők véleményéből, miután első alkalommal próbálhatták ki a portimaói pályát. Pierre Gasly még nem is érzett ehhez hasonlót egy F1-es autóban.

Mugello mellett Portimao a másik teljesen újonc versenypálya a kényszerből Európa-centrikussá szabott 2020-as F1-es naptárban, és ahogy a Toszkán Nagydíjnak otthont adó, sordós olasz pálya is csak méltatásokat kapott a mezőnytől szeptemberben, úgy hasonlóan elnyerte a pilóták tetszését a dél-portugáliai Algarve International Circuit is - a kihívásokat Lewis Hamilton is élvezi.

vettel_4



A 12 éve épített pályán még nem sokkal a nyitás után, 2008-ban és 2009-ben rendezett tesztet az F1,  és bár más prominens versenysorozatok rendszeresen megfordultak itt, a mezőny egy része még sohasem próbálhatta ki ezt a látványos szintkülönbségeket tartalmazó létesítményt – köztük a legrutinosabbak egyike, Sebastian Vettel sem. 

„Elég csúszós az aszfalt, de bizonyára a nemrég történt újraaszfaltozás miatt. Viszont nagyon sima és jó pályának tartom” – mondta az első edzésnap végén a német. „Szombaton szerintem már jobb lesz a helyzet, főleg amiatt, mert már tudni fogom, merre kell rajta menni. Újra bizonyosságot nyert, hogy rengeteg izgalmas pálya létezik, csak a megfelelőeket kell kiválasztanunk.”

A pálya korábban arról volt híres, hogy a lejtőkön és emelkedőkön túl is eléggé huppanós, ezt küszöbölték ki az újraaszfaltozással, ezáltal pedig csak még élvezetesebbé vált a kanyarok közötti sodródás. Pierre Gasly vidámparkban érezte magát. 

„Nagyon menő. Az első néhány köröm során ugyanazt éreztem a gyomromban, mintha egy hullámvasúton lennék. Különösen a 8-as kanyar után, ahol először felfelé megyünk a dombon, majd hirtelen lefelé. Sohasem éreztem még ilyet egy Formula-1-es autóban. Nagy kihívásokat tartogat a pálya, több kanyarba is vakon fordulunk be, vannak gyors és lassú kanyarok. Bizonyos szempontból  az egész nagyon egyedi – de az ilyeneket szeretem igazán!” - idézi az Alpha Tauri versenyzőjét a Racefans.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: