DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

A McLaren vezetője a Racing Point „doktorán” élcelődik

A McLaren vezérigazgatója szerint már a fele sem tréfa annak, hogy a Racing Pointnál két prominens személy pozitív koronavírus-tesztjéről csak napok elteltével tájékoztatták a többi csapatot és a nyilvánosságot.

A Formula-1 szigorú szabályozás és rendszeres tesztelés mellett igyekszik kívül tartani a koronavírust a paddockon, ami a csapattagoktól a versenyhétvégék közötti időben is fokozott fegyelmet és óvintézkedéseket követel meg, és ennek köszönhető, hogy csak néhány fertőzöttet találtak az állandóan utazó személyzet tagjai között a szezon kezdete óta. Nem mutat azonban jól, hogy mindkét, a vírust elkapó versenyző a Racing Point kötelékébe tartozik (Sergio Perez nyáron, Lance Stroll az utóbbi hetekben dőlt ki), ráadásul nemrég az istállót tulajdonló Lawrence Strollról is kiderült, hogy koronavírusos.

Zak Brown, a McLaren első embere némi gyanakvással figyeli a rivális alakulattól fáziskéséssel érkező vírushíreket. 

stroll_1



„Mi a McLarennél az embereket helyezzük mindenek elé, nem vállalunk semmiféle kockázatot. Pontosan tudjuk, hogy mennyire veszélyes is ez a helyzet. De szerintem a csapatoknak is mind oda kell figyelniük egymásra. A Racing Point eseteit elnézve, ha rajtam múlna, napi szinten tesztelnék mindenkit, aki nem érzi jól magát” – mondta az FIA pénteki online sajtótájékoztatóján, amelyen a formula.hu is részt vett. 

„Ausztráliában nálunk is volt valaki, aki nem érezte jól magát, és bár sem én, sem Andreas [Seidl] nem vagyunk orvosok, gyorsan meghoztuk a döntést az izolációról. Amikor megjött a teszt pozitív eredménye, az egész csapatot elkülönítettük, még ha tudtuk is, hogy ez ellehetetleníti a hétvégénket.”

A már felgyógyult Lance Stroll elárulta, hogy az Eifel Nagydíj hétvégéjén még orvosát is megvezették a tünetei, ezért nem rendelt el azonnali koronavírus-tesztet a futamot kihagyó versenyzőnek.

„Úgy tudom, az orvos nem gondolta, hogy pozitív lehet a teszt – talán itt hibázott. Nem tudom, ki lehetett az az orvos, talán Dr. Mallya, Dr. Seuss vagy Dr. Dre” – élcelődött Brown a Force India korábbi tulajdonosával, egy íróval és egy repperrel, akiknek orvosi képesítés nélkül szerepel a nevükben a „Dr.” szócska.

„Talán mostantól mindenkit azonnal tesztelnünk kell, ha bármiféle tünetei is vannak. Azt kijelenthetem, hogy amikor nekünk problémánk volt Ausztráliában, azt nagyon gyorsan kommunikáltuk mindenki felé, mert morális kötelességünk megóvni az emberek egészségét. A mostani eset részleteit nem ismerem, de úgy tűnik számomra, hogy hiányzott a transzparencia.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: