DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Mercedes: A Red Bull gyorsabban fejleszt

A címvédő alakulat vezető versenymérnöke szerint már évek óta tendencia, hogy a szezon végére mindig utoléri őket az energiaitalos gárda – most is ennek a folyamatát láthatjuk az F1-ben.

Az eddig eltelt tizenegy futamból mindösszesen egyet nem a Mercedes nyert meg a 2020-as Formula-1-es szezonban, az időmérőkön pedig eddig abszolút veretlenek idén. Pedig legutóbb a Nürburgringen úgy tűnt, Max Verstappennek reális esélye lehet elhappolni a pole-t Valtteri Bottas és Lewis Hamilton, s a Mercedes vezető versenymérnöke, Andrew Shovlin is az Eifel GP kvalifikációját hozta fel példaként arra, hogy a Red Bull egyre közelebb kerül hozzájuk:

redbull-mercedes-f1-2020



„Lewis és Max is a Q2-ben futotta meg a legjobb idejét, és ha megnézzük mindenki legjobb körét, nagyon szoros volt az eleje. Úgy gondolom, egyszerűen annyi történt, hogy Valtteri akkor rakott össze egy briliáns kört, ami igazán számított” – mondta a szakember az F1 Nation Podcastban.

Shovlin egyébként két dolognak tudja be, hogy fő riválisuk csökkentette a hátrányát: egyfelől a „partimód” betiltásának, másfelől annak, hogy az előző évekhez hasonlóan jobban fejleszt évad közben a Red Bull, mint ők (arról már korábban írtunk, hogy a bikák még nem álltak le a 2020-as újításokkal, míg a Mercedes már igen).

„Közelebb van hozzánk a Red Bull. Egyértelmű, hogy a motormódokra vonatkozó változtatás, hogy ne lehessen időmérős módot használni, egy lépéssel közelebb hozta őket hozzánk” – vélekedett a mérnök. „Úgy vélem, pillanatnyilag gyorsabban fejlesztenek, mint mi, és ennek a folyamatát láthatjuk. Egyre közelednek hozzánk az év során.”

„De hogy őszinték legyünk, ezt már az előző évek nagy részében is láthattuk. Általában nem kezdenek annyira erősen, mint mi, de nem tudnék olyan szezont mondani az utóbbi időkből, amikor az év végére ne értek volna utol minket. Ha továbbra is ezt a tendenciát láthatjuk, akkor a hátralévő versenyek keményebbek lesznek, s egyre nehezebb lesz autóinkat pole-ban tartani szombaton, vasárnap pedig megnyerni a futamot.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: