DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Eltörte-e a kavics Grosjean ujját?

Romain Grosjean az Eifel Nagydíj egyik legfurább rádióüzenetében arra gyanakodott, hogy eltörte az ujját egy kavicsdarab, amit Kimi Raikkönen Alfa Romeója vert fel. Mint megtudtuk: a franciának kutyabaja, sőt, örvendezik az idei első pontjainak.

Grosjean a 16. helyről indult, majd rögtön visszaesett a mezőny végére: néhány kör után jött a kétségkívül furcsa rádióüzenet, amelyben arról tájékoztatta a Haas istálló parancsnoki hídját, hogy az egyik kezén a középső ujját eltalálta egy kavics, amelyet Kimi Raikkönen Alfája vert fel, s olyan fájdalmai vannak, hogy a szóban forgó ujj talán el is tört. A francia pilóta nem adta fel a futamot, sőt: a középkemény Pirelliket életben tartotta a 28. körig, amikor középkeményekre váltott és a célbaérők közül egyedüliként egyetlen kiállással a 9. helyen ért célba. Ez volt Grosjean idei első pontszerzése, amelyre a Haasnak is nagy szüksége volt, hiszen Kevin Magnussen hungaroringi 10. helyezése óta első ízben voltak eredményesek.

08_00120024__AV_0214
„Romain rendben van, túlélte, mindenki megnyugodhat" – mondta Günther Steiner a Haas online sajtóértekezletén, amelyen részt vett a formula.hu is. A szakvezető azonnal humorizálni kezdett: "Rögtön visszakérdeztem, hogy ’egyáltalán megvan még az ujjad?’ Később azzal ugrattuk, hogy ’vajon nem azért fájt az ujjad, mert a rajtnál visszaestél az utolsó helyre?’ A viccet félretéve, tényleg eltalálta valami, mert látszott az ujján a nyoma. Ebben a hidegben biztosan nem volt kellemes, hogy eltalálta egy kődarab, de rendben van, nincs baja, túl fogja élni.”



Mint ismeretes, a Haasnál mindkét pilóta jövője kérdéses, így természetesen felmerült, hogy a nürburgringi fegyvertény javít-e valamicskét Grosjean megítélésén, kedvezőbb helyzetbe hozza-e a folytatással kapcsolatos tárgyalások során. Steiner nyomatékosította, hogy nem a mostani teljesítmény alapján hoznak majd döntést: „Nem akarok abba a csapdába esni, hogy futamról futamra arról beszélünk, hogy mi lesz. Hosszabb távra, nem rövid távra vonatkozó döntést kell hoznunk, szóval szeretnénk alaposan kiértékelni, hogyan, mely pilótákkal tudna a csapat minél jobban teljesíteni az elkövetkező három-négy évben” – fogalmazott a csapatfőnök, aki szerint kicsi az esély arra, hogy a pilótaösszeállításra vonatkozó döntés már a Portugál Nagydíj előtt megszületik.

Grosjean természetesen örült az idei első pontoknak és hangsúlyozta, hogy ehhez elengedhetetlenül szükséges volt a kockázatvállalás.

„Ha normál stratégiát alkalmazunk, sajnálatos módon esélyünk sem lett volna ilyesmire, mert nincs meg hozzá a megfelelő tempónk. Éppen ezért megpróbálkoztunk az egykiállásos stratégiával, amit sikerült működésre bírnunk” – mondta a futam után a francia, aki a tabellán a csapattársa elé ugorva a 18. helyen állomásozik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: