DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Lejárt szavatosságú versenyző nem kell a Haasnak

Fiatalítani akar Günther Steiner csapatfőnök: az istálló 2022-es pilótáit szándékozik jövőre is alkalmazni, ennélfogva fontos tényező az életkor. Grosjean, Magnussen, Perez és Hülkenberg hátrányban.

Egyik 2021-es versenyzőjét sem jelentette még be a Haas, és az amerikai istálló az, ahol a legtöbb esélyes áll sorba a jelenlegi párostól Sergio Perezen és Nico Hülkenbergen át a Ferrari-akadémia tagjaiig. Roman Grosjean 34, Kevin Magnussen 28, Perez 30, Hülkenberg pedig 33 éves, márpedig Günther Steiner csapatfőnök egy olyan nyilatkozatot tett – jellemző, nem finomkodó stílusában –, amely szerint az istálló fiatalítani akar.

„Egyes versenyzők már régóta vannak a Formula-1-ben. Ők lesznek a legjobb pilóták pár év múlva is? Talán nem. Talán vannak fiatal tehetségek, akiket kinevelhetünk. Létezik egy határvonal. Teljesítményt illetően mindenkinek van lejárati dátuma, főleg egy sportolónak. Vigyáznunk kell, hogy ne fektessünk be valamibe, ami túl lesz a horizontján, amikorra igazán szükségünk lesz rá” – mondta Steiner a The Race-nek.



„Számomra a fontos az, hogy kik lesznek 2022-ben a versenyzőink. Egy évre, jövőre beültetni valakit csak időpocsékolás. Sok versenyző megszokta már a jelenlegi generációs autókat. Ha az új autóba új versenyzőt ültetünk, az megnehezítheti a helyzetet. Azt szeretném, hogy a 22-es versenyzők üljenek az autóban 21-ben is” – beszélt arról Steiner, hogy a megszokottól eltérően nem egyéves szerződésben gondolkodnak.

Ebben az esetben mindenekelőtt a Ferrari-akadémia neveltjei jöhetnek szóba: Maranello bőségesen el van látva a Formula-2-ben remeklő tehetségekkel. Mick Schumacher minden valószínűség szerint az Alfa Romeónál köt ki, ott van viszont még Callum Ilott és Robert Svarcman a kötelékből. A hétvégi Eifel Nagydíj első szabadedzésén Ilott a Haas autóját próbálhatja ki. Bárkire is esik a választás, Steiner abban bízik, rövidesen bejelentés történik:

„Nem csak ülünk és töprengünk, hanem egyeztetünk emberekkel. Úgy gondolom, a döntés a következő pár hétben érkezhet, remélhetőleg, hiszen közölnünk kell az érintettekkel. Nem szeretek senkit várakoztatni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: