DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Vettel: Nem kellett volna belemennem harcokba

Szentimentális interjúban beszélt a Ferrarinál a háttérben zajló folyamatokról a csapattól távozni készülő Sebastian Vettel, akiben annak ellenére sincsenek rossz érzések, hogy nem sikerült elérnie a célját.

Vettel hat szezon után int búcsút a Formula-1 legnevesebb csapatának, ahol ugyan a bajnoki címért hiába küzdött, ám megszerzett 14 győzelmével mégis a harmadik helyre rangsorolt a Ferrari sikerességi listáján Michael Schumacher (72) és Niki Lauda (15) mögött.

A korábban a Red Bullnál négy világbajnoki elsőségig jutó német az F1 hivatalos csatornájának Beyond The Grid című podcastjában osztotta meg gondolatait a Maranellóban töltött évekről most, amikor már csak hét nagydíj választja el attól, hogy az Aston Martinhoz átszerződve tiszta lappal vágjon bele egy új projektbe.

vettel_3



„Nem gondolom, hogy ezekre az időkre visszatekintve sajnálkozni fogok. Persze az igaz, hogy elbuktam a küldetésem teljesítésében, hiszen azt tűztem ki célként, hogy megnyerjem a világbajnokságot a Ferrarival. Ezt pedig nem sikerült elérnem” – mondta ki kendőzetlenül Vettel.

„Vannak dolgok, amiket jobban kellett volna csinálnom. Folyamatok, amiket korábban meg kellett volna látnom, harcok, amelyekbe nem kellett volna belemennem. Viszont szerintem minden, ami történt, kellett ahhoz, hogy eljussak erre a pontra, ahol most vagyok. És itt nem az olyan dolgokra gondolok, amik a pályán történtek, például amikor a félig nedves, félig száraz körülmények között eldobtam az autót Hockenheimben, és amire sokan mélypontként tekintenek. Inkább az olyasmikről beszélek, amik a háttérben zajlottak.”

„Egyes dolgokért talán nem volt érdemes harcolnom, viszont a jellememből fakadóan ezek számomra természetesnek tűntek, és szerintem igazam is volt egyes ilyen vitákban. De már mindegy is. Ezek által váltam érettebbé és bölcsebbé, a legfontosabb pedig, hogy nem érzek miattuk bűnbánatot és boldogan lépek tovább.”

Vettel idén alighanem F1-es karrierje legösszeszedetlenebb szezonját teljesíti: nem elég, hogy a Ferrari is régen látott mélységbe süllyedt és általában csak az alsó pontszerző helyekért csatázik, a német még csapaton belül is rendre alulmarad Charles Leclerc-rel szemben, és jelenleg 17 ponttal mindössze a 13. helyen áll a bajnoki tabellán. Az Aston Martinnál, azaz a jelenlegi Racing Pointnál azonban hisznek a feltámadásában, mint ahogy a német is a csapat fellendülésében és saját motivációjának fenntartásában.

„Imádom a versenyzést, és már nagyon várom, hogy tovább folytassam. Amint mondtam, semmit nem bánok az elmúlt évekből, a Ferrarinál töltött időszak alatt sokat tanultam egy másképpen működő csapatról és egy új kultúráról, mialatt rengeteg barátot szereztem. A Ferrari persze számos szempontból egy különleges csapat, és ahova most tartok, ott biztosan minden egészen más lesz” – mondta Vettel.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: