DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Megállapodtak a riói Brazil Nagydíjról, de van egy bökkenő

Chase Carey kiszivárgott levele alapján Rio de Janeiróba költözik az F1-es verseny. Az új pálya megépítéséhez azonban egy erdőt vágnának ki, a környezetvédők pedig hevesen tiltakoznak.

A Brazil Nagydíjnak 1990 óta minden évben otthont adó Interlagos szerződése az idei évben lejár, a megállapodást pedig minden jel szerint a felek nem fogják meghosszabbítani. A jelenlegi Formula-1-es vezetés és a promóter kapcsolata nem jó, ráadásul fény derült rá, hogy a még Bernie Ecclestone-nal megkötött megállapodás értelmében Sao Paulónak az utolsó években rendezési díjat sem kellett fizetnie.

A nagydíj új otthona a tervek szerint Rio de Janeiro lesz. A pályát egy katonai bázis, Deodoro területén húznák fel, melyet a 2016-os olimpián használtak néhány versenyszám során. A bázishoz tartozik a Camboata nevű erdő: itt alakítanák ki a vonalvezetést.

 



Kiszivárgott egy Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója által írt, Rio de Janeiro állom kormányzójának, Claudio Castrónak szeptember 14-én címzett levél, amelyben a következők állnak:

„Azért írok, hogy tájékoztassam, véglegesítettük a versenyre vonatkozó megállapítást a Rio Motorsports LLC-vel a Rio de Janeiró-i Formula-1-es események megszervezéséről, megrendezéséről és promótálásáról. A megállapodások készen állnak a végrehajtásra és bejelentésre a Formula-1 részéről, amennyiben minden szükséges engedélyt megadnak a releváns hatóságok, az INEA/CECA Brazíliában/Rio de Janeiróban” – olvasható a levél szövege az Autosporton. Arról egyelőre nincs információ, már jövőre megtartanák-e az első versenyt.

A két említett hatóság természetvédelemmel foglalkozik, és még folyamatban van a szakvélemény az építkezés környezeti hatásáról. Camboata az utolsó erdő Rio de Janeiro területén belül, az építkezéshez rengeteg fa kivágására lenne szükség. A helyiek és környezetvédők körében tiltakozást váltott ki az építkezés híre – különösen, miután kiszivárgott a levél –, és több petíciót indítottak az erdő kiirtása ellen. Az Autosport szerint egy opció – mivel a levélben nem szerepel a pálya pontos elhelyezkedése – egy új helyszín keresése.

A környezetvédők illusztrációja a Camboata kivágásáról
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: