DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Wolff is nehezen nyeli le az orosz békát

Bár nem ért egyet Hamilton büntetéseivel, de elfogadja azokat a Mercedes csapatfőnöke, aki szokatlanul feszülten viselkedett az Orosz Nagydíj futamát követő sajtótájékoztatón.

Újabb rekord beállítására készült, ám e helyett egy sokkal kellemetlenebb eredmény miatt került rivaldafénybe Lewis Hamilton az Orosz Nagydíj hétvégéjén. A brit pilóta a vasárnapi futamot megelőzően két olyan manővert is bemutatott, amiért büntetést kapott: megállt a bokszutca gyorssávjában, valamint szabálytalan helyen gyakorolta a rajtot. Ezekkel kapcsolatban nyilatkozott a leintést követően Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke.

Frissítés: A cikk megszületése óta törölték Hamilton ma kiosztott büntetőpontjait.

wolff-monza-20201



„Hibákat mindig együtt követünk el. Nem a csapat, nem Lewis, ezért nem is akarok senkire ujjal mutogatni. Nem is szoktam. Felmentünk a stewardokhoz, akik arra jutottak, hogy nem a megfelelő helyet választotta. Ilyet sem a versenyigazgatóság előírásai, sem a szabálykönyv nem említ, így ezzel mi nem értünk egyet. A másik [büntetés] szerint nem hajtott állandó sebességgel [a bokszutca gyorssávjában]. Ez is vitatható, de elfogadjuk” - fogalmazott a sajtótájékoztatón, amelyen a formula.hu is részt vett.

A két megrovás közül utóbbi magától értetődő, előbbi azonban magyarázatra szorul. A szabály szerint rajtgyakorlat „a bokszutca végi lámpa után a jobb oldalon” végezhető. A csapat azt kommunikálta Hamilton felé, hogy a bokszutcát elhagyva, a célegyenes aszfaltcsíkjának félreeső szakaszán is engedélyezett a gyakorlás, az FIA álláspontja szerint azonban ez már szabálytalannak minősült.

Mivel a csapat tudja, hogy most már egy félrelépést követően összegyűlhet a brit 12 büntetőpontja, ezért mindent megtesznek, hogy elkerüljék azt. Vagy legalábbis bebiztosítsák az egyéni bajnoki címet, mielőtt elérkezik a büntetés ideje.

Amikor a Hamiltont firtató kérdések között érkezett egy Bottas-témájú, Wolff annyira megörült neki, hogy hirtelen azt is elfelejtette, mire kell válaszolnia. „Örülök, hogy végre róla is beszélhetünk… elnézést, mi volt a kérdés?” – reagált, amikor a finn pilóta került szóba. Wolff szerint jár a finn pilótának a futamgyőzelem, hiszen folyton ott van Hamilton nyomában.

A csapatvezető egyébként szokatlanul ingerülten viselkedett, az egyik kérdezőt mondat közben szakította félbe. Bár nehezen fogadják el a helyzetet, de fellebbezni nem fognak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: