DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Száműzné a kék zászlókat a Mercedes technikai igazgatója

Annak ellenére, hogy tudja, hogy ez pont őket érintené a legérzékenyebben, a szakember úgy véli, a versenyek izgalmának jót tenne, ha a lekörözöttek nem állnának félre a leggyorsabbak útjából.

Folyamatosan téma a Formula-1-ben, hogy miképp lehetne izgalmasabbá tenni a versenyeket és szorosabbá a küzdelmet: többek között a jövőre bevezetendő költséglimit és a 2022-re tolt nagy szabályváltozások is ezt célozzák. James Allison, a Mercedes technikai igazgatója viszont érdekes választ adott arra a csapat egyik videójában arra a kérdésre, hogy ő min változtatna az F1-ben – ráadásul olyanhoz nyúlna hozzá, ami egyértelműen a világbajnok gárdát érintené a legérzékenyebben:

f1-barcelona-start-dppi



„Először is, nem a technikai szabályzatot forgatnám fel, az kicsit hasztalan játék lenne. Értékes persze, ha biztonságosabbá akarod tenni az autókat, esetleg gyorsítani vagy lassítani őket. De nagyon nehéz olyan technikai változtatást eszközölni, amely ténylegesen hatással van arra, hogyan versenyeznek egymás ellen az autók.”

„A sportszabályzat viszont már teljesen más tészta. Ott megejtenék egy változtatást. Lehet, hogy körülöttem mindenki utálná – Totóról tudom, hogy nem támogatná –, de azt mondanám, hogy szabaduljunk meg a kék zászlóktól! Ez teljes rémálommá változtatná a gyors autók számára a futamokat, hiszen lekörözésnél nem állnának félre az útból, hanem át kellene verekedniük magukat rajtuk. Ez minden versenyt izgalmassá tenne.”

„Ez azt is jelentené, hogy a csapatok szövetkeznének egymással, és nagyon-nagyon aggódhatnánk olyan istállók autói miatt, akikkel rosszban vagyunk, így ez politikailag is érdekessé tenné a dolgokat. Persze egy ilyen változtatás katasztrofális lenne számunkra, viszont talán igazán érdekes lenne a sport hosszú távú jövője szempontjából.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: