DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„2022-ben a mezőny fele bajnoki esélyes lesz”

Az új technikai szabályok bevezetésével és a költségplafon beérésével egy nagyszerű időszak vár a Formula-1-re, amiben öt-hat csapat esélyes lesz a bajnoki címre – jósolta a McLaren vezérigazgatója.

Bár a folyamatosan változó Formula-1 történetében számos korszak határozottan elkülöníthető egymástól, 2021-től olyan mértékű változás áll be a sorozat életében, amire eddig még nem volt példa.  Az istállók több mint hetven éven keresztül annyit költöttek a versenyzésre és az autóikra, amennyit megengedhettek maguknak, ám ennek rövid időn belül vége. 2021-től az F1 bevezeti a csapatok költségvetési korlátozását, ami azt jelenti, hogy néhány kivételtől eltekintve - például a pilóták fizetése – minden egyes elköltött euróról vagy dollárról be kell számolniuk. Ezek összesítve nem léphetik túl az évi 145 millió dollárt, ami a legnagyobbak költekezéseit minimum a felére, de inkább a harmadára veti vissza. Emellett egy évvel később, 2022-ben életbe lép az új technikai szabályzat, ami teljesen új autókat eredményez.

 f1-start-20201



Az FIA és az F1 célja ezekkel a módosításokkal az, hogy a mezőny eleje és vége közelebb kerüljön egymáshoz, ami Zak Brown szerint 2022-re be is fog következni. Az utóbbi években szépen fejlődő McLaren csapatának vezérigazgatója elárulta, hogyan látja az F1 következő korszakát.

„A jövőben lesz egy olyan széria, amely csapatainak több mint a fele ugyanakkora költségvetésen fog működni.  Ez nagyobb változatossággal kecsegtet. Ennél jobban semmi sem változtathatna a bajnoki esélyeken. Négy-öt csapat esélyessé válik, és remélem, hogy mi is közéjük fogunk tartozni. Ezen kívül lesz nyolc-kilenc csapat, amely egy kaotikus futamon vagy egy rajtbalesetet kihasználva képes lesz a futamgyőzelemre” – idézte a jóslatot a GP247.

A McLaren az utóbbi évek során jelentőset lépett előre a középmezőnyben. Céljuk természetesen a Mercedes megelőzése, és ehhez kiváló lehetőséget kapnak a következő két évben érkező változásokkal.  „Szerintem a 2022-es újraindítás nagyszerű lehetőséggel szolgál számunkra, de nem mehetünk el amellett, hogy a Renault egyre erősödik, a Racing Point pedig gyors, és most igazolt le egy négyszeres világbajnokot. Miközben a legjobbak megelőzésén dolgozunk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a negyedik, ötödik, hatodik és hetedik helyezettet, mivel a költségplafon bevezetésével a felsoroltak közül bármelyik csapat komoly kihívóvá válhat. Mindenki tiszta lappal indulhat, ami szerintem azt jelenti, hogy egy nagyszerű időszak kezdődik a Formula-1-ben” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: