DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Az újoncok tesztjén akarják bevetni Alonsót

Már év vége előtt kipróbálná a Renault-t a visszatérő bajnok, amire az egynapos Abu Dhabi teszten van lehetőség. Ezt azonban fiatal pilótáknak jelölték ki, így külön engedélyre lenne szükség.

A 2021-ben Formula-1-be Alpine-ra átnevezett Renault-val visszatérő Fernando Alonso eredeti tervei szerint idén nem tesztelt volna a csapattal, a kétszeres világbajnok azonban azóta lelkesebbé vált, és kipróbálná az R.S.20-at, amely az új szabályrendszer elhalasztása értelmében a jövő évi versenygép alapja lesz.

Egy pénteki szabadedzés és a vele járó nyilvánosság nem opció Alonso számára, írja a Motorsport.com Cyril Abiteboul Renault-csapatfőnökre hivatkozva. Ha pedig a versenyhétvégéket kivesszük, nagyon kevés tesztlehetőség marad aktuális versenygéppel.

Tulajdonképpen az egyetlen opció a szezon végi tesztelés Abu Dhabiban, amely a múltban három napból állt, a középpontban a következő évi abroncsokkal és fiatal pilóták bevetésével. Mivel azonban a Pirellik változatlanok maradtak jövőre, a gyakorlás hosszát egyetlen napra redukálták – de két autó engedélyezett –, a csapatoknak pedig olyan pilótákat kell beültetniük, akik legfeljebb két versenyhétvégét teljesítettek a Formula-1-ben.

 



A Renault így most az FIA-nál lobbizik, hogy Alonso különleges engedélyt kapjon az újonc pilóták mellett a részvételhez, vagy változtassák meg a teszt szabályait. Erre azért lehet esély, mert számos pilóta csapatot vált idén, így más istálló is kérheti, hogy már Abu Dhabiban megkezdhesse a közös munkát új versenyzőjével.

„Abszolút ezen vagyunk. Meglátjuk, megvalósul-e, beszélünk róla az FIA-val” – mondta Cyril Abiteboul. Hogy Alonso miért gondolta meg magát, így magyarázta: „A kezdetben a jövőben gondolkozott, hogy keményen menjünk rá 2022-re és felejtsük el 2021-et. De most már úgy látja, kezdünk érdekes csatákat vívni a pályán, Fernando vérre éhezik. Látni akarja, vár-e rá valami, amit megragadhat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: