DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Bottas megszorongatta, Ocon pole-hoz segítette Hamiltont

Mindkét Mercedes harcban volt a rajtelsőségért az időmérőn Mugellóban. Hamilton dicséri Bottas tempóját, a finn úgy érzi, javult volna utolsó körében, melyet sárga zászló hiúsított meg.

Szezonja hetedik – pályafutása 95. – pole-pozícióját szerezte az első Toszkán Nagydíjon Lewis Hamilton, de nem volt olyan egyszerű dolga, mint néhányszor korábban a 2020-as évben. A brit mindössze 0,059 másodperc előnnyel szerezte meg a rajtelsőséget a másik Mercedes, Valtteri Bottas előtt, és kezére játszott Esteban Ocon megforgása a Q3 végén, ami betett csapattársa utolsó gyorskörének.

„Őszinte leszek, nagyon kemény ez a hétvége. Ez a pálya fenomenális, hatalmas kihívást jelent. Valtteri gyorsabb volt nálam tegnap, a harmadik szabadedzésen és még a Q1-ben is. Nagyon keményen dolgoztam a háttérben, hogy ledolgozzam a hátrányt. Végül sikerült összeraknom a kört, amit akartam. Erősödött a szél a végén, azért nem tudtam javítani az utolsó próbálkozás során, de a munkát sikerült elvégeznem” – mondta a leintés utáni első interjúban Hamilton.

„Ez a pálya őrületes, nem tudom, mennyire látható, de a 6-7-8-9-es kombinációban 170-180 mérföld/órás sebességgel megyünk, elképesztő G-erők hatnak ránk. Sikerült itt, illetve a 10-es, 1-es kanyarban javulnom, ez dönthetett az időmérőn. Viszont Valtteri nagyszerű munkát végzett, ami engem is nagyon motivált” – folytatta, nem győzve hangsúlyozni, milyen jól vezetett eddig a hétvégén Bottas.



A Mercedes finnje mind a három szabadedzésen a leggyorsabb volt: a rajtrács második helyezettje bosszankodik a számára balszerencsés Ocon-incidens és ezzel járó sárga zászló miatt.

„Több volt ebben az időmérőben. Próbáltam olyan kört futni, amivel meglehetett volna a pole-pozíció. Az első köröm nem sikerült tökéletesen, ezért vártam a másodikat, viszont az nem jött össze az ismert okokból. Csalódott vagyok emiatt, mert nagyon jó tempónk volt egész hétvégén” – nyilatkozott Bottas, aki bízik abban, hogy a futam kínál lehetőségeket az előzésre és idei második futamgyőzelmére.

„A hétvége előtt azt gondoltuk, hogy lehetetlen lesz itt előzni, viszont a szabadedzéseken már éreztük, hogy ki lehet használni a különböző pályaíveket, így adott esetben lehet előzni a kanyarokban is. Remélem, hogy tudunk majd előzni. Hosszú az út az 1-es kanyarig, bízom benne, hogy a szembeszél marad a versenyen is, és az talán majd segít. Várjuk a holnapi harcot” – mondta Bottas.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: