DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Ricciardo elmondta, miért gyengébb a Renault, mint Spában

A belgiumi remeklés után Monzában is mindenki erős teljesítményt vár a Renault-tól, ennek fényében kicsit csalódáskeltő volt az időmérős eredményük – az ausztrál elmagyarázta, mi lehet az oka.

A Belga Nagydíj pozitív meglepetését szolgáltatta a Renault Daniel Ricciardo és Esteban Ocon negyedik és ötödik helyével, valamint előbbi leggyorsabb körével. Mivel Monza hasonlóan kevés leszorítóerőt igénylő pálya, mindenki arra számított, hogy az Olasz GP-n is remekelni fognak a franciák. Ehhez képest az időmérőn valamelyest elmaradtak a várakozásoktól: az ausztrál hetedik lett, míg csapattársa a Q3-ba sem fért be, s csupán a 12. pozícióba kvalifikálta magát. Ricciardo így sem tűnt csalódottnak:

ricciardo-renault-monza-1



„Elég boldog vagyok ezzel a hetedik hellyel, mert nagyot zárkóztunk az edzés során” – idézi szavait a Renault közleménye. „Kicsit lemaradásban voltunk az időmérőn, nem tudtuk ugyanazt a tempót mutatni, mint tegnap vagy akár ma délelőtt. Jó, hogy bejutottunk a Q3-ba, a hetedik hely pedig azt jelenti, hogy ott vagyunk a sűrűjében a rajtrácson, és olyan helyzetből indulunk, ahonnan harcolhatunk. Az autónk erős a versenyen, szóval biztos vagyok benne, hogy össze tudjuk kapni magunkat kicsit és jó futamot teljesíthetünk.”

Ricciardo arra is megpróbált magyarázatot adni, miért nincsenek most előnyben a középcsapat többi erős gárdájával szemben: „Úgy vélem, az egyenesekben látott spái előnyünk lecsökkent, mivel mindenki kevés szárnnyal megy itt. Éppen ezért a nagyobb leszorítóerővel bíró autók kicsit többet nyernek a hasonló beállításokkal, mint mi például a Lesmo-, az Ascari- vagy a Parabolica-kanyarokban. Szerintem itt vannak előnyben velünk szemben az olyanok, mint a McLaren: kevesebbet veszítenek az egyenesben, és többet tudnak visszahozni a gyors kanyarokban” – vélekedett az ausztrál az időmérőt követő sajtótájékoztatón, amelyen online formában a Formula.hu is jelen volt.

A Q1-es feltartásért való büntetést megúszó Ocon eközben így értékelte a szombati produkciót: „Nem alakult túl jól ez az edzés számunkra, vannak dolgok, amiket jobban csinálhattunk volna. A Q2-ben javítottam, de aztán elveszítettem a szélárnyékot, ahogy Daniel haladt előttem. Csalódott vagyok, hogy ilyen kis különbséggel maradtam le a Q3-ról. Kaotikus volt időnként a helyzet a pályán, de tudtuk, hogy ez ilyen lesz. A teljesítményünk valamelyest elmaradt attól, amire számítottunk, szóval meg kell oldanunk néhány dolgot. Holnap az a célunk, hogy szerezzünk néhány pontot.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: