DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ezzel a gondolattal búcsúzik a Williams család

Elbúcsúzott Claire Williams az Olasz Nagydíj pénteki hivatalos sajtótájékoztatóján, ahol a leköszönő csapatfőnök-helyettes kijelentette: a családi és privát alakulatok ideje végérvényesen lejárt az F1-ben.

Néhány napja kiderült, hogy az F1 egyik legnagyobb múltú és legsikeresebb alakulata, a Williams egy amerikai befektetési társaság, a Dorilton Capital tulajdonába kerül, csütörtökön pedig az is hivatalossá vált, hogy az alakulatot életre hívó Williams-család is körön kívül kerül. A legendás alapító-névadó, a csapatfőnöki tisztséget háttérbe vonulása ellenére a mai napig viselő Sir Frank Williams, valamint csapatfőnök-helyetteséként tevékenykedő lánya, Claire a hétvégi Olasz Nagydíjat követően semmilyen tisztséget nem viselnek majd a grove-i különítménynél.

A családot képviselő Claire Williams behívót kapott az FIA pénteki hivatalos sajtótájékoztatójára, ahol elárulta: Monza után egy darabig a háttérből segíti majd az átmenetet, ám a jelenlegi posztján ez a hétvége az utolsó bevetése. 

ITALY_FRIDAY_PRESS_CONFERENCE_30



„Mint korábban is mondtam, hihetetlen időket éltünk meg ebben a sportágban. Minden pillanatát élveztük a hihetetlen hullámhegyeknek és azoknak a mélypontoknak, amelyekből legalább ugyanannyi jutott. Úgy érzem, hogy a családunk sokat adott ennek a sportnak, az édesapám, Frank csodálatos dolgokat ért el. Bízom abban, hogy a rajongók éppen úgy a csapat mellett állnak majd, mint azalatt a négy évtized alatt, amíg mi is az F1-ben voltunk. Szeretném a hálámat kifejezni nekik, csakúgy, mint azoknak, akikkel találkoztunk a hosszú út során és támogattak bennünket. Köszönet mindenkinek a paddockban, akikkel együtt dolgoztunk és kellemes pillanatokat éltünk át. Roppant érzelmes és szomorú számunkra ez a hétvége, de úgy gondoljuk, hogy valóban ez a megfelelő idő arra, hogy távozzunk. A legjobbat kívánjuk a csapatnak, az új tulajdonosoknak és mindig figyelemmel fogjuk kísérni ezt a sportot, amely oly sokat adott nekünk” – hangzottak a formula.hu jelenlétében bonyolított online sajtótájékoztatón a búcsú szavai Claire Williamstől, aki sajtófelelősként kezdte pályafutását a csapatnál, majd a kommunikációs igazgatói tisztség után 2013 márciusában vette át a csapatfőnök-helyettesi pozíciót, amely effektíve az első számú vezetői státusz volt a különítménynél az elmúlt években.

Sir Frank Williams 1977-ben alapított csapatával 9 konstruktőri és 7 egyéni világbajnoki címet nyert: a különítmény az évek során olyan gyártókkal működött együtt, mint a Honda, a Renault és a BMW, ám a függetlenségét egészen mostanáig megtartotta. A monzai sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva Claire Williams kijelentette: a családi, független istállók ideje végérvényesen lejárt az F1-ben.

06_00120016_GDE7172

„Úgy gondolom, hogy ez roppant sajnálatos, mert ennek a sportnak alapjait az ilyen személyiségek rakták le, de a világ változik, ráadásul az utóbbi pár évben különösen sokat változott. Szeretném kihangsúlyozni, hogy az elmúlt néhány évben rengeteg kritikát is kaptunk bizonyos döntésekért, amelyeket meghoztunk a Williamsnél, de el kell mondanom, hogy a színfalak mögött borzalmasan kemény munka zajlik egy F1-es istállónál, ráadásul az utóbbi években minden korábbinál durvább volt a környezet ebben a sportban. Úgy gondolom, hogy a csapatunk kőkemény munkát végzett annak érdekében, hogy egyáltalán életben maradjunk és független csapatként tovább tudjunk küzdeni. Büszke vagyok erre a munkára és soha nem fogom megbánni azokat a döntéseket, amelyeket az évek során annak érdekében hoztam meg, hogy függetlenek maradhassunk” – fogalmazott a mezőny egyetlen női csapatvezetője, akit az elmúlt évek során valóban tengernyi kritika ért amiatt, hogy megkérdőjelezhető döntései miatt az alakulat néhány éve történelmi mélypontra jutott. 

Claire Williams hozzátette: az F1 jelenlegi kőkemény világában „teljességgel elképzelhetetlen” lenne „a semmivel” elindulva felépíteni egy istállót úgy, ahogyan az édesapja tette a ’70-es években, ugyanakkor a leköszönő szakvezető kijelentette, hogy véleménye szerint a napokban aláírt új Concorde Egyezmény könnyít majd a kisebb csapatok dolgán és némiképp hozzájárul majd az erőviszonyok kiegyenlítősédéhez is.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: