DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Lezárul egy korszak: félreáll a Williams család

Új éra kezdődik az Olasz GP után a legendás F1-es istálló történetében: Claire Williams lemond helyettes csapatfőnöki pozíciójából, és a teljes család félreáll az új tulajdonoshoz kerülő gárdánál.

A Williams néhány héttel ezelőtt jelentette, hogy a Dorilton Capital felvásárolta a csapatot. A cég ígéretet tett arra, hogy az istálló hagyományait tiszteletben tartva megőrzi a Williams nevet a Formula-1-ben, a családnak ugyanakkor az Olasz Nagydíj lesz az utolsó versenye a száguldó cirkuszban. A monzai hétvégét megelőző csütörtökön ugyanis két sajtóközleményben jelentették be, hogy Claire Williams lemond a helyettes csapatfőnöki pozíciójáról, és a teljes család félreáll a Frank Williams által 1977-ben alapított csapatnál.

williams-dppi



„Most, hogy az istálló jövője biztosítva van, úgy érezzük, ez a megfelelő pillanat arra, hogy távozzunk a sportból” – olvashatók Claire Williams szavai a közleményben. „Családként mindig is a Williams érdekeit részesítettük előnyben. Ezt megmutattuk a legutóbbi, a stratégiát felülvizsgáló folyamatok során is, és hisszük, hogy ez a megfelelő pillanat, hogy átadjuk az örökséget és megadjuk az új tulajdonosnak a lehetőséget, hogy ők építhessék fel a csapat jövőjét.”

„Több mint négy évtizede vagyunk a sportban, és büszkék vagyunk a pályán elért eredményeinkre és a hátra hagyott örökségünkre. Mindig is az autósport tiszta imádata miatt voltunk jelen, szóval nem volt könnyű ez a döntés, de rengeteg átgondolás után hoztuk meg egy családként. Értékeljük a Dorilton bátorítását a folytatásra, de tudjuk, hogy náluk jó kezekben lesz a csapat és a Williams név tovább fog élni. Ez talán egy korszak vége a Williamsnél családilag működtetett csapatként, de egyúttal egy új éra kezdete is, és sikeres jövőt kívánunk nekik.”

„Frank és a Williams család nevében szeretném kifejezni, mennyire hálásak vagyunk az évtizedek során mutatott támogatásért, kezdve a barátainktól a paddockban a rajongókig világszerte. De mindekelőtt a csapatnak szeretnénk köszönetet mondani: azoknak, akik a múltban vagy a jelenben a Williamsnél dolgoztak. Ők az igazi harcosai ennek a csapatnak, és ők tették azzá, ami. A Formula-1 volt az életünk rendkívül sokáig, és itt az ideje, hogy a mi életünkben is egy új fejezet induljon.”

A Williams az elmúlt bő négy évtized során a Formula-1 egyik legsikeresebb és legpatinásabb alakulatává vált: a legtöbb statisztikai mutatóban ott vannak a három legeredményesebb gárda között. Ami pedig Claire Williamst illeti: ő 2013 óta vezette az istállót helyettes csapatfőnökként, és bár bajnoki címet nem szereztek ez idő alatt, az összetett dobogóra többször felfértek a turbóéra elején – igaz, az utóbbi években inkább sereghajtóként szerepeltek. Arról egyébként nem adtak hírt, ki veszi át az ő szerepkörét az Olasz Nagydíjat követően.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: