DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Binotto: Monzában változhat a helyzet

Bár a Ferrari idei erőforrása sem lesz egyik hétről a másikra erősebb, az Olasz Nagydíj hétvégéjén életbe lépő új technikai direktívával a márka összességében nyerhet a riválisokkal szemben.

Jelenleg talán nincs olyan F1-es csapat, amelynek nyomasztóbb lenne a légköre a Ferrariénál, de ez a helyzet a hétvégi nagydíjon enyhülhet. Az FIA legalitásra való törekvéséből fakadóan az Olasz Nagydíjtól szabálytalan lesz olyan időmérős motorbeállításokat használni, amik korábban lehetővé tették, hogy a pilóták egy-egy körre kimagasló teljesítményt nyerjenek ki az erőforrásokból. A döntés szembeállította az F1 négy motorgyártóját, ugyanis a hírek szerint kettő támogatta, kettő pedig ellenezte a szabálymódosítást. Az idei formájából kiindulva biztosra vehető, hogy a támogatók egyike a Ferrari.

 ferrari-mercedes-20201



A helyzetre reagálva Mattia Binotto elárulta, bár a pálya karakterisztikáiból fakadóan Monzában sem lesz könnyű dolguk, de a módosítással némileg csökkenhet a hátrányuk az élmenőkhöz képest. „Ott is nehéz lesz” – reagált arra a kérdésre, hogy mire számítanak a csapat hazai versenyén. „Az is egy olyan pálya, ahol a motorerő fontos szerepet játszik. Ebben mi nem vagyunk a legjobbak. Az időmérőn egy új technikai direktíva lép érvénybe, ami az általunk csak partimódnak hívott megoldást célozza. Ez hatással lehet néhány csapatra. Kíváncsi leszek, összesen hányra, és milyen mértékben. Érdekes lesz” – idézte a Motorsport a csapatfőnököt, aki szerint az új szabály a hátralévő futamok közül Monzában kavarhatja meg leginkább az erőviszonyokat. „Ez a pálya motorerőigényes, így megváltozhat az autók erősorrendje. Szerintem a technikai direktíva hatása Monzában lehet a legnagyobb. Fontos minél jobb rajtkockából indulni, mert forgalomban nehéz működésre bírni az autót.”

Az új direktíva kapcsán a Red Bull csapatfőnöke hozzátette, reméli, hogy nem rosszabb irányt vesz a jelenlegi helyzet. „Lesz hatása, de hogy a következő héten vagy csak később, azt majd meglátjuk. Valamit változtatnia kell, de remélem, hogy nem rosszabb irányba” – nyilatkozta Christian Horner.

Esteban Ocon, a Renault pilótája szerint a csapata is profitálhat a változásból. „Pontosan nem tudhatjuk, milyen hatása lesz, csak akkor, ha már bevezették. Monza után tisztább képet kapunk. Nem hiszem, hogy a mi helyzetünkön rontana. A versenymódunk nagyon erős, versenytávokon egészen gyorsak szoktunk lenni, szóval én elégedett vagyok az új szabállyal.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: