DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Bottas: Ha feladnám, inkább otthon maradnék

A folyamatosan növekvő hátrány ellenére sem mondott még le a vb-címért folyó harcról a Mercedes finnje, aki azt is tudja, hol kell elsősorban fejlődnie Lewis Hamiltonhoz képest.

A Formula-1-es Belga Nagydíj után már kereken két futamgyőzelemnyi, azaz 50 pont a különbség Lewis Hamilton és Valtteri Bottas között (a két mercedeses közé még Max Verstappen is beékelődik). Futamon eddig csupán az évadnyitó Osztrák Nagydíjon győzte le a finn a hatszoros világbajnokot, de időmérőn is csupán kétszer tudta elcsenni tőle a rajtelsőséget. A spái verseny leintése után ez utóbbit emelte ki Bottas mint a legfőbb gyengeségét, ami a szombati fél másodperces lemaradása fényében nem is meglepő:

bottas-hamilton-mercedes-belgagp



„Amikor az az egy bizonyos gyorskör számít, Lewis rendkívül kiegyensúlyozott, egyáltalán nem hibázik az időmérőkön” – idézi a pilótát a PlanetF1.com szaklap. „Ha megnézzük a számokat, ő van előnyben idén a kvalifikációkon, ami őszintén bosszant. De természetesen próbálkozom, és élvezem a kihívást, alig várom a következő időmérőt a hétvégén.”

„Továbbra is igyekszem mindent kihozni magamból és mindent tökéletesíteni. Ez szombaton nem sikerült az időmérőn. Lewis szerezte meg a pole-t, gyorsabb volt azon a körön, és azt aztán győzelemre tudta váltani. Nagyon nehéz volt az időmérőn konkurálni vele. Persze ez mindig sok részletből áll össze: a kivezető kör, a gumik megfelelő tartományba hozása elöl és hátul, a vezetési stílus és a beállítások. Nyilván a hétvégék a kvalifikációval kezdődnek, amikor megpróbálunk pole-t szerezni, s amikor a hétvége nem a várakozásoknak megfelelően alakul, akkor maximalizálni kell a pontokat.”

Bár korábban Bottas tett már arra utaló nyilatkozatot, hogy bedobta a törülközőt, a Belga GP után úgy fogalmazott, hogy még nem adta fel: „Természetesen továbbra is mindent megpróbálok. A tény az, hogy még nincs vége, van még hátra tíz verseny. Nyilván ott volt a silverstone-i defektem és nullázásom, ott sok pontot veszítettem. Ha most feladnám, inkább otthon maradnék, szóval tovább fogom nyomni. Legalább a mostani hétvége simán és problémák nélkül alakult, csak az időmérő nem sikerült elég jól, de dolgozom mindenen. Próbálkozom, és még így is vannak pozitívumok. Szerintem a versenytempóm idén jobb, mint bármikor korábban, szóval úgy érzem, a futamokon ott tudok lenni és harcolni, így most azt kell elérni, hogy az időmérőkön javuljak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: