DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Hamilton: Féltem, hogy az történik, mint Silverstone-ban

Lewis Hamilton úgy is tükörsima győzelmet aratott, hogy nem ez volt élete legjobb versenye, míg Valtteri Bottas a rajtig tudta vele tartani a lépést, elmondása szerint csak ott tudott volna előzni.

A szombaton megszerzett pole-pozíciót győzelemre váltotta a Belga Nagydíj versenyén Lewis Hamilton, aki rajt-cél győzelmet aratott Spa-Francorschamps-ban. A végén kicsit aggódott ugyan a gumik miatt, de végül sima sikert aratott.

„Nem a legkönnyebb győzelmem ez, volt néhány váratlan történés, ráadásul el is fékeztem magam az ötös kanyar előtt, ami miatt elkezdtem vibrációt tapasztalni, aztán az utolsó kanyarban is elkövettem egy hasonló hibát. A gumik nyomása elkezd csökkenni, ha nem nyomjuk annyira, emiatt pedig a hőmérsékletük is egyre csökkent.”

„Kicsit kínlódtam ezzel a problémával, de végül minden rendben volt. Valamelyest izgultam, hogy a végén úgy járhatok, mint Silverstone-ban, ezért inkább visszavettem a tempóból. Úgy fest azonban, hogy maradt még bőven gumi azon a jobb elsőn, úgyhogy ez csak sok hűhó volt semmiért.”

„Nyilván nem mindenki örül neki, hogy állandóan a Mercedes van elöl” – mondta a 89. győzelmét arató Hamilton. „Viszont ez a csapat óriási, teljesen egyedülálló ez a mentalitás. Most vissza fogok menni az irodába és nem látok majd ünneplő embereket, ők már a következő versennyel fognak foglalkozni. Állandóan azon vagyunk, miként tehetnénk gyorsabbá az autót hétről hétre.”



„Lassan 36 éves leszek, de jobban érzem magam, mint valaha, ez az igazság. Hálás vagyok a csapatomnak. Rémálom ezen a pályán elölről indulni, mert ez talán a legrövidebb egyenes az egyes kanyarig. Onnan megpróbáltam mielőbb kigyorsítani, de kicsit megúszott az autó hátulja, és talán pont ez mentett meg” – emlékezett vissza a rajtra a hatszoros világbajnok.

„Valtterinek valószínűleg emiatt el kellett emelnie a gázról a lábát, így a dombtetőn már nem volt elég ideje ahhoz, hogy utolérjen engem és megpróbálkozzon az előzéssel, amiért nagyon hálás vagyok.”

Csapattársa, Valtteri Bottas egy nem túl eseménydús versenyen van túl, bár a futam vége felé arra panaszkodott, hogy elzsibbadt a lába, végül nem erre fogta az újabb vereséget Hamiltonnal szemben.

„A rajtnál talán lehetett volna esélyem egy előzésre, de Lewis nagyon ügyesen csinálta, hogy nem jött ki nagy tempóval az egyes kanyarból. Végül nem jött el az a pillanat, hogy megpróbálkozzak az előzéssel. Az újraindításnál sem tudtam eléggé közel kerülni hozzá, és azt gondolom, ez a két lehetőségem volt ma a győzelemre.”

A futam közben Bottas érdekes beszélgetést folytatott versenymérnökével, aminek lényege az volt, hogy megegyeztek a verseny előtt, hogy egymás ellen nem használhatnak fel többletenergiát, mire Bottas csak annyit felelt, hogy ő ilyenre nem emlékszik. Egy csenevész mosollyal a maszkja alatt ekképpen magyarázta meg a szituációt a finn:

„Ötletem sincs, miről beszéltek nekem. Lehet, hogy mondták, de most nem emlékszem rá” – bagatellizálta el a helyzetet Bottas. „Lewis hibátlan hétvégén van túl, ezúttal több pontot tudott szerezni, de a jövő héten Monzában megpróbálok fordítani ezen” – értékelte a Belga Nagydíjon történteket Bottas.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: