DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Szélárnyék nélkül akarta megmutatni Hamilton, mire képes

Kérhetett volna segítséget csapattársától a Belga Nagydíj pole-pozíciósa, de úgy érezte, legalább annyi kockázattal jár, mint előnnyel. Bízott benne, hogy önerőből is menni fog: végül fél másodpercet adott Bottasnak.

1:41,252-es pályacsúccsal szerezte meg pályafutása hatodik spái rajtelsőségét Lewis Hamilton: ráadásul ezt úgy tette, hogy gyorskörét megelőzően elsőként hagyta el a bokszutcát, azaz nem kapott szélárnyékot egyetlen autótól sem. A Mercedes pilótájának ezen a hétvégén előjoga volt eldönteni, kér-e csapattársa, Valtteri Bottas szélárnyékos segítségéből, de ő nemet mondott.

„Hétvégéről hétvégére választhatunk Valtterivel: egyik hétvégén ő döntheti le, elsőként vagy másodikként szeretne kimenni, a következőn én. Ezúttal én választhattam, és elsőként mentem ki. Azt akartam, hogy tiszta pályán legyek és ne kelljen az utolsó körben mások mögé kerülnöm. Tiszta levegőt akartam magam előtt, és azt hiszem, működött” – magyarázta a Belga Nagydíj szombati sajtótájékoztatóján Hamilton, aki a taktikával fél másodperces előnnyel győzött a kvalifikáción.



„Elméletben van egy kis előnye a szélárnyéknak, de ugyanakkora a veszélye annak, hogy valaki mögé ragadunk, vagy egy előttünk levő versenyző hibázik és sárga zászló jön. Biztosra akartam menni, hogy ilyen veszély nem fenyeget, így össze tudom rakni a legjobb kört, amire képes vagyok” – mondta a kvalifikáció mindhárom fázisát megnyerő Hamilton.

A hatszoros világbajnok élete egyik legtisztább időmérőjének tartja a belgiumit: „Egyszerűen minden kör hajszálpontos volt, nem követtem el hibát, nem volt semmi probléma. A Q3 mindig nehéz, mert jó első kört szeretne az ember, az első kör pedig kiváló volt. Egészen tökéletesnek gondoltam, mégis sikerült még egy kis időt találnom egyes területeken. Jó volt látni, hogy a különbség hat tized volt az első menetben, így a következő etapon kísérletezhettem, vállalhattam plusz kockázatot. Fenomenális érzés ezen a pályán vezetni, mert hihetetlen, mennyire gyorssá vált” – mondta a 93. pole-pozícióját szerző Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: