DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Marko: Albon nem teljesít olyan rosszul

Kívülről sokkal gyengébbnek tűnik a Red Bull brit-thai pilótájának produkciója, az energiaitalosok tanácsadója szerint azonban olykor még Verstappennel is egy szinten van.

Noha mind az időmérős és futamhelyezések, mind a megszerzett pontok tekintetében jókora különbség van egyelőre Max Verstappen és Alexander Albon teljesítménye között, a Red Bullnál eddig nem került szóba, hogy utóbbi hasonló sorsra juthat, mint tavaly év közben Pierre Gasly. Helmut Marko (aki néhány napja Danyiil Kvjat teljesítményét viszont kritizálta) szerint ennek az az oka, hogy Albon valójában sokkal jobban teljesít, mint az a kívülállók számára tűnhet:

albon-redbull-1



„Albon teljesítménye rosszabbnak érződik, mint amilyen az a valóságban” – nyilatkozta a Red Bull tanácsadója a Motorsport.com szakoldalnak. „Barcelonában túl messzire mentünk a beállításokkal, amikor megpróbáltunk egy olyan autót adni neki, amelynek stabilabb a hátulja. Mindegy, milyen keverékű gumi volt az autóján, nyolc kör után kikerült a hőmérséklete a működési tartományból, ezért csúszkált. Az időmérője jobban alakult. Amit pedig teljesen figyelmen kívül hagynak, hogy mindkét silverstone-i futamon ő volt a leggyorsabb a második etap során – gyorsabb, mint Verstappen. A Red Bull Ringen is bizonyította, hogy ha rátalál a ritmusra, akkor rendkívül gyors.”

Marko szerint a telemetriai adatok is bizonyítják, hogy komoly potenciál rejlik a brit-thai versenyzőben: „Albon rendkívül jó technikai visszajelzéseket ad. Nagyon jól teljesít a futamokon, és főleg a gyors kanyarokban van egy szinten Verstappennel. Aztán viszont veszít két tizedet egyetlen kanyarban. De ez nem probléma számunkra, meg fogjuk oldani” – fogalmazott a szakember, aki ugyanakkor hozzátette: az nem lehet kifogás Albon számára (sem), hogy túl hamar került fel a nagycsapathoz, elvégre Verstappen sem töltött sokkal több időt anno a Toro Rossónál, és egy élpilótának amúgy is el kell boldogulnia ezzel a helyzettel.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: