DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Mit jelent a Concorde-szerződés az F1-nek?

Hosszú hónapok tárgyalásai után a Formula-1 tíz csapata elfogadta a sorozattal közösen kialakított feltételeket, és újabb öt évre elkötelezte magát. De mégis miről szól ez az egyezség?

A Concorde-szerződést először 1981 vetette papírra az F1 tulajdonosa, az FIA és az akkori mezőny, nevét pedig arról a párizsi térről (Place de la Concorde) kapta, ahol a Nemzetközi Automobil Szövetség irodája volt található. Ez a dokumentum nagy vonalakban egy olyan kereskedelmi szerződés, ami meghatározza, hogyan osztja szét az éves bevételeit a sorozat a csapatok között. Ez jár le idén, és erről zajlottak kemény tárgyalások az utóbbi hónapok során. Egy versenycsapat csak akkor vehet részt F1-es szezonban, ha ezt aláírja.

f1-start-20201



Az új egyezség a 2021-2025-ös időszakot fedi le, és ez az első, amit Chase Carey-vel az élen a Liberty Media állított össze. Az F1 jelenlegi tulajdonosai a 2017-es hatalomátvételük óta lázasan dolgoztak azon, hogy egy stabil, hosszú távon fenntartható alapot adjanak a száguldó cirkusz alá. Egyik legfontosabb céljuk meg is valósult, ugyanis a szerződéssel a jövő évtől bevezetésre kerül a csapatok költségvetési korlátozása, így kiegyenlítettebb, szorosabb mezőnyre számíthatunk a sorozatban.

Ahogy ez  egy ilyen folyamat során várható volt, a tárgyalások előrehaladtával voltak, akik nemtetszésüket fejezték ki a feltételekkel kapcsolatban, ám végül sikerült minden fél számára elfogadható kompromisszumokat kötni, így augusztus 18-án aláírásra került a dokumentum. Az egyezség többek között a Mercedes és a Haas jövőjével kapcsolatos pletykákat is eloszlatja, hiszen ez a két istálló is aláírta a szerződést.

Az idei év legnagyobb kihívásait - beleértve a koronavírus teremtette helyzetet - ezzel teljesítette az F1, így következhet az új éra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: