DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

A defektek miatt változtatnak a 2021-es autókon

Az FIA biztonsági okokból módosít az F1 2021-es technikai szabályzatán, miután a Brit Nagydíjon defektsorozatnak lehettünk szemtanúi. Jelentősen csökkenhet a leszorítóerő.

A két héttel ezelőtti Brit Nagydíj drámai utolsó köreire mindannyian emlékszünk. A pálya adottságaiból, valamint a minden korábbinál gyorsabb és nehezebb autókból fakadóan  a leintés előtti percekben Valtteri Bottas, Carlos Sainz és Lewis Hamilton is defektet szenvedett. Mivel jövőre az autók csak kis mértékben, a Pirelli abroncsai pedig egyáltalán nem változnak, az FIA úgy döntött, egyoldalúan módosít a technikai szabályzaton. Ezt a szabálykönyv 2.2-es cikkelye teszi lehetővé, ami előírja: ha biztonsági kérdésről van szó, az FIA a csapatok beleegyezése nélkül, akár azonnali hatállyal változtathat az előírásokon.

 alfa-detail-2020



Az Autosport közlése szerint a csapatok abban a levélben értesülhettek az FIA döntéséről, amelyben az időmérős "partimódok" betiltását is közölték. Ebben leírták: hálásak a Pirelli által nyújtott segítségnek, és arra kérték a beszállítót, hogy sorozatban a harmadik szezonban ugyanazokat a keverékeket szállítsák a világbajnokság számára. A múltkori esetre való tekintettel belátták, hogy a korábban előírt aerodinamikai módosítások nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ezért újabb lépéseket tesznek a leszorítóerő csökkentése érdekében. 

A szabálymódosításokat természetesen a csapatokkal is megtárgyalják, a jóváhagyáshoz pedig a Motorsport VIlágtanácsra is szükség lesz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: