DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Verstappen: Erre egyáltalán nem számítottam

Max Verstappent abszolút váratlanul érte ez a győzelem, míg a mercedesesek a Pirelli által megnövelt guminyomásnak tulajdonítják a problémát. Bottas kissé megharagudott a csapatra.

A Red Bull és Max Verstappen egyszerűen leiskolázták a Mercedest gumikezelésből, így megnyerték a 70. Évfordulós Nagydíjat Silverstone-ban. A holland idei első győzelmét aratta, és akárcsak 2019-ben, idén is ő az első, aki nem Mercedesszel nyert versenyt.

Láthatóan boldog is volt Verstappen, miután önerőből sikerült legyőzniük az Ezüst Nyilakat: „Egyáltalán nem számítottam erre a győzelemre, de már az első etap alatt nyilvánvaló volt, hogy jól állunk a gumikezeléssel. Persze ekkor még kérdés volt, hogyan mennek majd a Mercedesek a kemény keverékeken” – kezdte a kilencedik futamgyőzelmét szerző Verstappen.

„A mi autónk semmiféle tünetet nem produkált, végig csak nyomtam a gázt és mentem előre. Kiváló eredményt értünk el, minden simán ment, jó volt a stratégiánk és minden a mi szánk íze szerint alakult. Eddig nem volt alkalmunk a Mercedesek ellen versenyezni, de most megpróbáltam nyomást helyezni rájuk, a kerékcserék után pedig végig a saját tempómat tudtam autózni.”



Lewis Hamilton az utolsó körökben megelőzte legnagyobb riválisát, Valtteri Bottast, és azt is sejti, mi okozta a szenvedésüket: „Gratulálnunk kell Maxnak és a Red Bullnak, nem igazán számítottunk ilyen mértékű hólyagosodásra, de hálás vagyok a csapatnak, hogy végül ezt az eredményt sikerült elérnem.”

„Meg kell találnunk, mi okozhatta a hólyagosodást, de valószínűleg a múlt heti defektek után a Pirelli által megadott minimum nyomásérték okozhatta a problémákat. Sosem volt ennyire nagy a nyomás az abroncsokban. Az egész verseny egy szenvedés volt, el sem hinnétek, mennyire tojásokon lépkedtem, hogy megóvjam az abroncsokat. A vége felé már lényegében csak a futófelület fele volt meg, de sikerült behoznom az autót.”

Bottas nem tudta győzelemre váltani a pole-pozíciót, és még csapattársa is megelőzte, ami miatt láthatóan megorrolt a csapatra: „Rendkívül frusztráló ez az eredmény, nem erre számítottam. Max sokkal jobban óvta az abroncsait, a stratégiánk is csapnivaló volt, csapatszinten pedig olyan volt, mintha bizonyos időszakokban bealudtunk volna” – dorgálta meg a Mercedest a finn.

„Tanulnunk kell ebből az egészből. Amint elkezdtem nyomni, hogy tartsam a lépést Maxszal, egyből szétestek a gumik, a Red Bullon semmiféle hólyagosodás nem látszott. Teljesen elszállt a tapadás, miután túlmelegedtek az abroncsok, meglátjuk, mi lesz Barcelonában, de ez a nap egyértelmű csalódás.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: