DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Jean Todt szerint Perez elkerülhette volna a bajt

Nem dorgálta meg név szerint a mexikóit az FIA elnöke, de célzott rá: aki nem tartja be a magatartási szabályokat és kockáztat, annak számolnia kell a koronavírusos megbetegedés következményeivel.

Annak ellenére, hogy a Formula-1 szigorú protokollokat vezetett be, hogy megakadályozza a koronavírusos megbetegedéseket a paddockban, Sergio Perezt mégis pozitív eredménnyel tesztelték. A Racing Point versenyzőjéről kiderült, hogy Mexikóban és Olaszországban is járt a magyar és brit futamok között, nagy valószínűséggel ezeken az utakon kapta el a vírust. A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Jean Todt nem kritizálja a mexikóit, de úgy fogalmaz: elkerülhető lett volna a pozitív teszteredmény.

„Aki vállalkozik valamire, az kockázatot vállal. Kidolgoztunk egy magatartási szabályzatot, amely mindenkinek szól, beleértve a médiát, az adminisztrációban dolgozókat is, hogy minimalizáljuk a kockázatot” – mondta az Autosport lapnak Todt. „Érvényben lesz mindaddig, amíg szükség van rá, alapos felügyelettel.”



„Azok, akik úgy döntenek, kockázatot vállalnak, talán elkerülhetnék ezt a kockázatot. Fel kell készülniük arra, hogy a kockázat következménnyel járhat, ha a teszt pozitív lesz. Az erőteljes üzenetem az, hogy mindenki tartsa tiszteletben a magatartási kódexet, mert következményei lehetnek rá és a körülötte levő emberekre nézve. Vigyázni kell” – mondta Todt. A versenyhétvégék szigorú távolságtartási szabályok alapján zajlanak, a nagydíjak között azonban a versenyzőkön múlik, mennyire fegyelmezettek: a tapasztalat azt mutatja, hogy egyesek hajlamosak ugyanúgy utazni, mint a világjárvány előtt.

Todt ugyanebben a nyilatkozatban arról is beszélt, a Formula-1 példát mutatott azzal, hogy a világjárvány ellenére első globális sorozatként újra versenyezni kezdett: „A könnyű döntés az lett volna, hogy várjunk, amíg a dolgok javulnak, de nem tudjuk, ez mikor történik meg. A Formula-1 volt az első nemzetközi sorozat, amely újraindult nagyon szigorú protokollok mellett. Hallottam, hogy a pénz miatt volt így, de ez az én nézőpontom szerint tévedés. Azért történt, mert az életnek vissza kell térnie a lehető legnormálisabb kerékvágásba, tekintetbe véve azt is, hogy a vírus továbbra is jelen van” – mondta az FIA elnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: