DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

A Mercedes még mindig fejleszti a DAS-t

James Allison szerint ugyan tudják, hogy már csak idén használhatják a berendezést és jövőre tiltott lesz, de így is olyan potenciált éreznek benne, hogy még mindig fejlesztik, nem álltak le.

Az idei Formula-1-es szezon nagy technikai különlegessége a Mercedes DAS-rendszere, vagyis az a trükkös kormány, amellyel a szabályok egyik kiskapuját kijátszva menet közben változtathatják a kerékdőlést, ezzel elősegítve a gumik ideális hőmérsékletre való felmelegítését. A rendszer idén még így szabályos, de az FIA azóta már becsukta ezt a kaput és 2021-től ismét szabálytalan a megoldás - ennek ellenére úgy fest, hogy a Mercedes még idénre is lát ebben kiaknázatlan lehetőséget.

das



James Allison technikai igazgató ugyanis arról beszélt a Motorsport.comnak, hogy mivel a berendezés még nekik is új, így nem álltak le a fejlesztéssel - mint mondta, továbbra is finomítgatják, hogy még többet hozzanak ki belőle és még nagyobb előnyt jelentsen számukra. Hozzátette, hogy ez kicsit sem lezárt fejezet a részükről, tudják, hogy már csak ebben a szezonban használhatják, de így is érdemesnek tartják arra, hogy további időt és pénzt szánjanak rá.

Hogy a többi csapat foglalkozik-e ezzel, azt nem tudni, pletykák voltak arról, hogy valamilyen ehhez hasonló megoldás a Ferrarinál is pihen, a Red Bull pedig elkezdte kifejleszteni a magáét, de egyelőre senki más nem vetette be, csak a gyári Mercedes.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: