DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nem úszta meg a motorcserét, mégis mázlista Gasly

A Q2 közepétől fogva nem tudott érdemi kört teljesíteni az Alpha Tauri pilótája motorgondok miatt. Az így elért 10. rajthelynél azonban akkor sem végzett volna előrébb, ha nincs problémája. Csapattársa hét pozícióval messzebbről indul.

Motorhiba törte meg a Magyar Nagydíj időmérőjén jól szereplő Pierre Gasly lendületét: az Alpha Tauri versenyzője a Q2-ben jelentett erőforrás-problémát, de csapata közölte, az edzés közben nem tudják orvosolni, így kell tovább próbálkoznia. Gasly a lelassult autóval nem tudott második etapot teljesíteni a középső fázisban, de szerencséjére kevesen javítottak, így bejutott a Q3-ba. Itt a műszaki hiba ugyancsak megakadályozta, hogy mért kört fusson, de problémáihoz képest a 10. rajthely pozitív eredmény.

Rosszabb hír, hogy Honda-erőforrás megbízhatótáságát a vasárnapi futamra sem lehet garantálni, ezért az Alpha Tauri inkább kicseréli a teljes motort, elkerülve a további kockázatot. Arról nem esik szó az Autosport beszámolójában, hogy az erőforrás használható lesz-e a későbbiekben. Mivel azonban Gasly erőforrásának egyetlen komponensét sem cserélték korábban, nem jár büntetés a műveletért.



„A Q1 végétől és főleg a Q2 elejétől hatalmas kihagyások voltak a motorerőben. Eleinte csak a kivezető körökön jelentkezett, amikor újratöltöttem az akkumulátort. Aztán a leggyorsabb körömön a célegyenes végén szállt el a motor, itt volt egy kis időveszteség. A második próbálkozásnál azonban nem tudtam elég gyorsan menni, hogy négyesnél feljebb váltsak” – mondta Gasly, aki maga is rámutatott, a műszaki hibához képest mázlija volt:

„Nem hiszem, hogy több lett volna a mai napban, akkor sem, ha részt tudok venni a Q3-ban. Az is meglepő, hogy a két Renault és egy Red Bull mögöttünk van. Ez volt a maximum ma, mivel a McLaren túl gyors, a Ferrariról és a Racing Pointról nem is beszélve” – fogalmazott a francia.

Míg Gasly a műszaki hiba ellenére kihozta a maximumot az időmérőből, Danyiil Kvjat technikai probléma nélkül is csupán a 17. helyen végzett, az Alfa Romeók és a Haasok társaságában esett ki a Q3-ban.

„Eddig ez egy nehéz hétvége, nehéz edzésekkel, az autó még mindig nincs rendben számomra. Küszködtünk, hogy megtaláljuk a helyes beállítást és egyensúlyt, így nem tudtam működésre bírni az abroncsokat. Szimplán nem vagyok egy hullámhosszon az autóval, kemény munka vár rám a mérnökökkel, hogy eldöntsük, milyen irányba tovább. De ha egy körön nehéz is, a verseny közben általában ki tudom hozta a legtöbbet, ezért így is várom a holnapot” – értékelt az Alpha Tauri sajtóközleményében Kvjat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: