DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ricciardo a McLarenről: Muszáj volt dönteni, mert jött a káosz

Nincs szó a Renault-val megromlott viszonyról vagy a csapat céljaiban való hit elvesztéséről: a Magyar Nagydíj előtt Daniel Ricciardo kérdésünkre elmondta, szinte vaktában bökött rá a McLarenre az átigazoláskor, ám úgy érezte, gyorsan kell lépni.

Rengeteg kérdés övezi Ricciardo és a Renault viszonyát azóta, hogy az ausztrál májusban bejelentette, nem hosszabbítja meg kétéves szerződését a csapattal, ehelyett a szezon végeztével a McLarenhez igazol. Miután az enstone-iak 2019-es éve gyengébben sikerült a vártnál, láthatóan az istálló és a pilóta is csalódottan zárta a szezont, s a döntés meghozatalát követően néhány elejtett mondat nyomán azonnal beindultak a találgatások arról, hogy a Renault talán már Ricciardo elhivatottságát is megkérdőjelezte, akivel akár már az idény végét sem várják meg. Eközben az új szabályokat, amelyre a francia csapat a fellendülését alapozza, a vírus miatt 2022-re csúsztatták, így az 31 éves pilótának még legalább két évvel kellett volna hosszabbítania, hogy ennek részese lehessen.

ricciardo1



Amikor a Magyar Nagydíj csütörtöki napján tartott online beszélgetésen lapunk rákérdezett Ricciardónál a döntés okaira, az ausztrál nem a szabályokat és nem is a csapaton belüli hangulatot emelte ki, hanem valami egészen mást: elejébe akart menni a nyári átigazolási zűrzavarnak.

„Nem is tudom, a szabályok elhalasztása mennyire játszott ebben szerepet… Elmondom, mi volt a legfőbb tényező: láthatjuk most a híreket [Sebastian] Vettel és [Sergio] Perez körül… Tudni lehetett, hogy ha a szezon közben kezdünk el döntéseket hozni, akkor hatalmas káoszban találjuk magunkat. És nagyon hamar meg is jött a hír arról, hogy Vettel nem marad a Ferrarinál, és arról is, hogy Carlos csapatot vált, emiatt nekem is korán, még a szezonkezdet előtt meg kellett hoznom a döntést. Az egyetlen viszonyítási pont pedig, amiből kiindulhattam, az a 2019-es szezon volt” – kezdte kifejteni indítékait Ricciardo a formula.hu kérdésére.

„A Renault-nál tudtuk, hogy tavaly nem sikerült elérnünk, amit akartunk, ami persze még nem jelentette azt, hogy idén sem sikerülhet, de az alapot mégiscsak ez a tapasztalat jelentette. Eközben pedig a McLaren nagy fordulaton esett át és erős szezont teljesített. Őszintén szólva ennyi alapján döntöttem, és nem tudom azt mondani, hogy bármi más ok is közrejátszott volna. A csapattal való kapcsolatom továbbra is szoros volt, és semmi olyan nem történt köztünk, ami arra ösztönzött volna, hogy máshova szerződjek. Egyáltalán nem könnyű megtenni egy ilyen lépést, amikor jó viszonyt ápolunk és még nem értük el a céljainkat. De visszatekintettem az elmúlt 12 hónapra, és azt gondoltam, hogy a jövőt tekintve nekem személy szerint talán jobb lesz a McLarennél. Persze hogy így lesz-e, azt majd az idő mondja meg. De semmiképp nem volt egyszerű döntés.”

Úgy tűnik, Ricciardónak igaza volt abban, hogy érdemes gyorsan döntést hozni, hiszen már mostanra, a szezon első két futama után rengeteg építőelem a helyére került, a mezőny legértékesebb helyei pedig vagy mind elkeltek, vagy nagyon valószínű a sorsuk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: