DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Sainz: Minden ugyanaz maradt, a Racing Point mégis gyorsabb

Az elmúlt hétvégi forma alapján a McLaren spanyol pilótája furcsállja, honnan talált közvetlen riválisuk ennyi tempót hozzájuk képest. Carlos Sainzt a nehezen vezethető autó, Lando Norris rajtbüntetése hátráltatta a Stájer Nagydíj edzésnapján.

A pár nappal ezelőtt, szintén a Red Bull Ringen tartott Osztrák Nagydíjon dobogós csapat számára problémásabban indult az e hétvégi ismétlés, mint arra számítottak. Az persze nem csak az ő programjukat nehezítette meg, hogy a gyorskörökre is törekedniük kellett a belebegtetett szombati eső és a kvalifikáció potenciális törlése miatt, Sainz azonban igencsak összetettként értékelte napját.

00120004_285



„Elég furcsa péntek volt ez a megszokotthoz képest, hiszen ugyanarra a pályára tértünk vissza, amin az előző héten versenyeztünk, ami még egy kis tesztelésre is adott nekünk lehetőséget. A múlt hétvégén nem éreztem elég jól magam az autóban, ezért most néhány radikális megoldással kísérleteztünk, amelyek egy része működött, mások nem. Ugyanakkor viszont amiatt is különös volt ez a péntek, mert az időmérő törlése esélyének tudatában hajtottunk a pályára, így a köridők is számítottak. Megtalálni az egyensúlyt a tesztelés és a gyorskörök futása között, na ez elég kemény dió volt!” – nyilatkozta a Sky Sportsnak a második szabadedzés után.

A második szabadedzést az ötödik pozícióban záró Sainz ráadásul értetlenül áll a Racing Point feljavulása előtt: Sergio Perez az első gyakorlást az élen, a másodikat a harmadik helyen zárta, a spanyol elmondása szerint a McLaren számára nem elérhető távolságban. „Mi tudjuk, hogy nem vagyunk messze a múlt hétről ismert határainktól, de Checo [Perez] valahogy mégis fél másodperccel elénk került, míg a múltkori időmérőn még nagyon közel álltunk egymáshoz. Szóval ezt nem nagyon tudjuk hova tenni. A Mercedes pedig talán még nem fedte fel a lapjait.”

Norris még csapattársánál is bosszúsabb lehet, hiszen ő máris hátrányba került a hétvége további részére, ugyanis három rajthelyes büntetést róttak ki rá, amiért az első gyakorláson sárga zászló alatt ment el egy Racing Point és egy Alpha Tauri mellett.

„El kell ismernem, az én hibám volt” – mondta a friss dobogós brit. „Én gyorskörön voltam, ők ketten pedig ki- vagy levezető körön. Bár én is lassítottam a sárga zászlót látva, de aztán hagytam, hogy tovább vigyen a lendület, és elgurultam mellettük. Én hibáztam, butaság volt a részemről, még ha nem is alakult ki veszélyhelyzet.”

Szombatra mindenki nagy esőről beszél, a vasárnapi körülményeket illetően azonban Norrisnak nincs egyértelmű preferenciája. „Örülnék, ha esne, hiszen szeretek vezetni vizes pályán, ugyanakkor tudjuk, hogy szárazon viszonylag versenyképesek vagyunk, szóval igazából mindegy is.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: