DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Direkt tartotta-e fel Bottas Hamiltont a futam végén?

Felmerülhetett, hogy a finn szándékosan fogta vissza a tempót az Osztrák GP végén, hogy ezzel leszorítsa a dobogóról büntetett csapattársát, ám ezt a futamgyőztes tagadta, és a brit sem gyanakszik.

A szezonnyitó Formula-1-es Osztrák Nagydíj hajrájában Lewis Hamiltont öt másodperces büntetéssel sújtották az Alexander Albonnal történt ütközéséért, és mivel a több biztonsági autós fázis révén még együtt volt az élboly, ez végül két pozíció elvesztését is jelentette a brit számára – Lando Norris konkrétan az utolsó körben futott leggyorsabb körével került határon belülre honfitársához képest.

bottas-hamilton-mercedes-spielberg-1



Többekben felmerült, hogy esetleg az élen haladó Valtteri Bottas direkt foghatta vissza a tempót, hogy csapattársa és egyben vélhetően legfőbb vb-riválisa minél több helyezést veszítsen. A finn szerint azonban szó sem volt erről, más tényezők játszottak szerepet a viszonylagos lassításában:

„Amikor vezetsz, nyilván szeretnéd csökkenteni a kockázatot” – idézi Bottast a PlanetF1.com szaklap. „Emellett értelemszerűen legalább fél másodperccel visszalassítunk dupla sárga zászlónál vagy ideális esetben még többel. Én is ezt tettem. Ezen kívül azt is tudtam, hogy lehetőség lehet ráhajtani a leggyorsabb körre a futam legutolsó körében, amit őrültség lett volna nem megtenni, még úgy is, hogy nem használhattuk a rázóköveket. Szóval egyúttal fel is töltöttem mindent.”

Bottas hozzátette: nincs feszültség közte és Hamilton között, a leintés minden szempontból kielemezték a versenyt. Egyébként maga a hatszoros világbajnok sem gyanakszik arra, hogy társa direkt szúrt volna ki vele Spielbergben:

„Jobban ismerem Valtterit, mint sok ember, elvégre közösen dolgoztunk az elmúlt néhány évben. Meg sem fordult ilyesmi a fejemben, és soha nem is gondolnék arra, hogy ilyet tenne. Tudom, hogy soha nem tenne ilyesmit: ő egy igazi versenyző, aki tisztán, erőből szeret nyerni. És hiszek neki, amikor ezt mondja, noha ezt mondania sem szükséges.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: