DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Nyomasztó Mercedes-uralom Ausztriában

Eddig háromból három a címvédő istálló mérlege az Osztrák Nagydíjon, a tegnapi két gyakorlás után a mai szabadedzésen is Hamilton és Bottas végzett az első két helyen. Egyedül Verstappen ér a nyomukba, míg a Ferrarit a Racing Point is megelőzte.

A tegnapi nedves, borongós időjárás helyett ma délben napsütés és kék égbolt várt a Formula-1-es mezőnyre a Red Bull Ringen. A megváltozott körülmények és az idő szűkössége ellenére az egyórás gyakorlás első percei eseménytelenül teltek, néhány installációs körtől eltekintve elsősorban szorgoskodó szerelőket és készülődő pilótákat láthattunk a garázsokban. 

EcEwN4lWoAAFwNN



A csendet tíz perc eltelte után Carlos Sainz törte meg, aki 1:06,307-tel nyitotta a napot. A többiek érkezésére további öt percet kellett várni, akkor azonban elkezdtek záporozni az idők. Sainztól pár másodpercre Daniel Ricciardo vette át az első helyet, de aztán jött Valtteri Bottas és Sebastian Vettel, majd nem sokkal később Lewis Hamilton is, így a leggyorsabb kört gyorsan lefaragták 1:05 elejéig. 

A hétvége első balesetét az újonc Nicholas Latifi élte át, aki az egyes kanyarban egy túl nagy gázadást követően beleforgott a gumifalba. Az eredmény az edzés megszakítása és egy összetört Williams lett. A szerelőknek sietniük kell az autó átvizsgálásával és javításával, hiszen 15 órakor kezdődik az időmérő edzés. Összesen szűk negyed óra telt el tétlenül, ekkor Hamilton közepes gumival állt az élen, őt a két Ferrari lágyon követte. 

A 12:34-kor folytatódó gyakorlással a csapatoknak 26 perce maradt a kvalifikációra való felkészülésre. Az élmezőnyből a Mercedesek és a Red Bullok is csak ekkor vették elő az időmérőn preferált lágy Pirelliket. Hamilton és Valtteri Bottas azonnal visszaállították a tegnapi sorrendet, amikor az első köreikkel bő fél másodpercet adtak a Ferrariknak. Nem sokkal később a sokáig egy másodpercen kívüli időkkel rendelkező Red Bull párosa is megmutatta a foga fehérjét, amikor Max Verstappen Hamiltonhoz képest 0,28 másodperces hátránnyal felugrott közvetlenül a Mercedesek mögé, Alex Albon pedig a két Ferrari közé. Ami a tegnapi napot elnézve már nem meglepő, hogy a Racing Point képes a Ferrari szintjét hozni: Sergio Perez a negyedik helyre kormányozta a rózsaszín autót.

A középmezőny eleje így szorosan követi az élmezőny végét, a hetedik helyezett Vettel és a tizenharmadik Sainz között mindössze három tizedmásodperc a különbség.

Az Osztrák Nagydíj harmadik szabadedzésének eredménye:

fp3ausered

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: