DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nissany végcélja a világbajnoki cím az F1-ben

Magyar kötődésű izraeli tesztpilótát igazolt a Williams: Roy Nissany nem csupán jelen lenni akar a paddockban, sokkal komolyabb céljai vannak. 2021-ben már versenyzői ülés, később pedig győzelmek és vb-cím, méghozzá a Williamsszel.

A Williams a 2020-as szezonra Roy Nissanyt igazolta le hivatalos tesztpilótájának, a megállapodás részeként három szabadedzésen való részvétellel. A hírre a többszörös magyar kötődés miatt figyelhettünk fel: a Budapesten élő egykori Minardi-tesztpilóta Chanoch Nissany fia Magyarországot tekinti második otthonának, a kecskeméti gokartpályán kezdte versenyzői karrierjét, menedzsere pedig Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke.

Nissany és a mögötte álló érdekeltségi kör számára a tesztpilóta állás nem a cél, csupán az első lépések egyike. Az olasz sajtóban a Williams lehetséges befektetői vagy felvásárlói között emlegették Chanoch Nissanyt, a Formula.hu pedig alaposabban utánajárt a pletykának: oknyomozó cikkünkben központi szereplőként emlegettük Sylvan Adamst, a kanadai-izraeli milliárdost, aki Nissany első számú támogatója, és elkötelezett, hogy hazája bekerüljön a Formula-1 nagykönyvébe.



A sportbarát Adams – akinek F1 iránti vonzódása újabb keletű, a tavalyi Magyar Nagydíjon tűnt fel először a paddockban – a Motorsport Magazine-nak adott interjút, elárulva, milyen vérmes reményeket fűz Nissanyhoz: még a rajtrácsra való bekerülésnél is sokkal magasabbak a célok.

„A végső cél megnyerni az egyéni világbajnokságot. Roy győztes alkat, miért kellene alacsonyabbra helyeznünk a lécet? A gyorsított terv az, hogy Roy már tényleges F1-es pilóta legyen 2021-ban. Tényleg úgy gondolom, hogy egy győztessel van dolgunk, ezért van számomra a mérce ilyen magasan” – mondta el Adams az interjúban.

„Roy különleges tehetség: a Williams már tesztelt vele, és két dolog tett rájuk mély benyomást: vezetési és kommunikációs képességei” – beszélt a tavaly decemberi gumitesztről Abu Dhabiban. „Nagy hatással volt a mérnökökre, amilyen visszajelzést adott az autóról. Lényegében elárulták nekem, hogy fiatal versenyzőt még nem láttak ilyen nyugalommal, észjárással, kommunikációval visszajelzést adni. Felettébb izgatott voltam, mert megerősítés volt számomra, amikor a Williams mérnökeit hallottam Roy kvalitásait és erényeit méltatni. Az a vélemény alakult ki bennem, hogy nagyon jó volt, ezért különösen bízom abban, hogy ez a srác vinni fogja valamire.”

Nissany tesztpilótai szerződésének bejelentése Izraelben, a kép közepén Sylvan Adams

Nissany a megcélzott 2021-es F1-ülés előtt a Formula-2-ben, a Tridentnél bizonyíthat és szerezheti meg szükséges licenszpontjait. A versenyző eddigi legnagyobb eredményeiként a Formula V8 3.5-ben megszerzett négy futamgyőzelmet tudja felmutatni a 2016-os és 2017-es szezonból. Támogatója, Sylvan Adams hosszú távú perspektívában gondolkodik: még arról is van elképzelése, hogy Nissany juttatja vissza az egykor számos vb-címet nyert Williamst a siker útjára.

„A célunk, hogy a Williamsnél horgonyzunk le és minden célt velük érünk el. Úgy gondolom, Claire (Williams) is elszánt, hogy a csapatot a korábbi dicsőség útjára vezesse vissza. Ha egyesítjük erőnket, meghódíthatjuk az egész világot!” – mondta Adams, akit nem csupán egy honfitárs sikere hajt, hanem az is, hogy Izraelt megismertesse a nagyvilággal:

„Komoly eredmény lesz, ha az izraeli zászló felkerül az autóra, Royra pedig 350-400 millió tévénéző szeme szegeződik minden második héten. A projektjeim a médián keresztül az átlagembereket érik el, hogy megmutassák nekik az országot. Azt akarjuk üzenni nekik, hogy nézzék, ott vagyunk mi, ezek vagyunk mi: egy zűrös szomszédsággal körülvett, nagyon nyitott, toleráns demokratikus társadalom, akik érdekes dolgokat visznek véghez.”

A Formula Podcast holnap érkező következő adásának vendégei éppen Roy Nissany és menedzsere, Oláh Gyárfás lesznek – érdemes lesz meghallgatni!

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: