DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Miért költözött oda Alesi Eddie Jordanhez?

Legutóbbi podcastünk sztárvendége nem más volt, mint az ex-F1-es csapatfőnök, aki roppant érdekes anekdotákat mesélt arról, milyen viszonyt is ápolt annak idején a versenyzőivel.

Március közepén útjára indított podcastműsorunkban már számos sztárvendéget megszólaltattunk, de kétségtelenül legutóbbi interjúalanyunk, Eddie Jordan látott el minket a legtöbb érdekes témával. Az egykori Formula-1-es csapatvezető például elképesztő sztorit osztott meg arról, miért költözött oda hozzá annak idején egykori pilótája, Jean Alesi – és mindezt még csak kérdeznünk sem kellett, a felesége említésére állt elő a történettel:

jordan-alesi-dppi-1



„Jean Alesi itt lakott velünk, mert egy rossz fiú volt! Volt szponzora és Hugues de Chaunac csapatában versenyzett, de kirúgták. Akkoriban a Camel volt a főszponzorom, akik akartak egy francia pilótát, mert volt egy összeg a franciaországi költségvetésükben erre a célra. Kellett találnom egy franciát, Jean pedig épp akkor szakított a Marlboróval, szóval tökéletes választás volt, de az első két versenyen összetörte az autót! Nagyon ideges voltam, itt az adásban nem is merem elmondani neked, hogy milyen szavakat használtam akkor, mert tudok ám durva is lenni, amikor kell, ráadásul még ír is vagyok, szóval a csúnya szavak használata nem áll messze tőlem, gond nélkül megteszem.”

„Azt mondtam neki: „Oké, ennyi, jössz velem Angliába, felejtsd el Franciaországot, lehet, hogy ott nagy sztár vagy, de Angliában nem vagy sztár. Töröd-zúzod itt az autókat, de gyere el a gyárba, mert meg kell nézned, hogy ezek a srácok, a mérnökök és a szerelők minden héten keményen dolgozva építik alád ezt az autót, amit aztán összezúzol. Őrült vagy? Ez így nem mehet tovább!” Az asztalra csaptam és mondtam neki, hogy „Jössz velem, ott laksz majd nálunk, megtanulsz jobban angolul és minden egyes napon ott leszel a gyárban, hogy lásd, mi történik!” Ez az igazság, ez történt. Ott volt velünk, esténként játszott a gyermekeinkkel és sokat beszélgetett Marie-val is, aki talán ezért is lett annyira népszerű.”

De nem is csak Alesi költözött oda Jordanhez: „A bajnokaink közül Johnny Herbert is lakott nálunk. A mi otthonunk „nagyon ír”, az emberek jöhetnek, itt lehetnek velünk, maradnak, ameddig maradnak, mennek, amikor menniük kell. Ez egészen addig így van, amíg elfogadják, hogy amikor kiszállnak a versenyautóból és hazajönnek, másképp kell viselkedniük. Amikor otthon vagy, a családdal, a barátokkal, az egészen más, mint amikor a versenyautóban ülsz. Ott profinak kell lenned, hiszen rengeteg pénz forog kockán, ki kell mutatnod a tiszteletedet, ha a pilóta vagy, akkor a csapat minden tagjának, ha pedig csapattag vagy, akkor a pilóta felé.”

„A mókás az, hogy a csapatok nem hülyék, mert a munkatársak látják azt, ha a főnök valakit favorizál. Gyakran lázadnak is ez ellen, szóval a legjobb az, ha mindent higgadtan, nyugodtan és egyenesen csinálsz, preferenciák nélkül, arra törekedve, hogy minden a legjobban alakuljon. Említetted a feleségemet, aki valóban fontos tagja volt a versenycsapatnak, még úgy is, hogy soha semmibe nem avatkozott bele.”

Ha arra is kíváncsi vagy, miképp nyilatkozott Jordan a nála debütáló egyetlen magyar F1-es pilótáról, Baumgartner Zsoltról, vagy honnan tudta meg előre Michael Schumacher mercedeses visszatérését, akkor az alábbiakban a teljes adásunkat meghallgathatod, benne sok-sok további érdekességgel:

 

A Formula.hu podcastje az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

applepod2

stitcher

yt

buzz3

google-pc

rp 

deezer

sc

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: