DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Nyomkövető app és készenléti beugrók az F1-es csapatoknál

Ha fertőzöttet találnának valamely nagydíjon, alkalmazás is fogja segíteni a kontaktkutatást. Előfordulhat, hogy számos csapattag karanténba kerül: ebben az esetben a bázisról indítanak helyetteseket, mondta Günther Steiner a Haastól.

Számos biztonsági óvintézkedéssel tér vissza a Formula-1 júliusban, melyek egyike a folyamatos koronavírus-tesztelés lesz. Bárkit pozitív eredménnyel diagnosztizálnak, azonnal elkülönítik őt és azokat, akikkel érintkezett, hogy utóbbiakat is tesztnek vessék alá. A szigorú szabályok a csapatok egymás közti érintkezését is tiltják, a kontaktkutatást pedig nyomkövető applikáció telepítésével segítik elő.

„Egy appot fogunk használni, amelyet eddig még nem próbáltunk ki, így követhetjük, hogy a fertőzött személy kivel volt kapcsolatban” – idézi a Grandprix247 Günther Steinert, a Haas csapatfőnökét. „Protokollokat is be kell tartani, így látni lehet majd, hogy az illető kivel került kapcsolatba. Ha nincs app, akkor az illetőnek kell elmondania, kivel érintkezett. Buborékokba lesznek osztva az emberek, így lehet, hogy egyszerre hat embernek el kell hagynia a paddockot, akiket helyettesíteni kell. Ha túl sokan kiesnek, akkor a protokoll szerintem az, hogy a csapat nem vesz részt a versenyen.”



A Formula-1 első embere, Chase Carey beszélt arról, hogy a csapatok felelőssége gondoskodni arról, hogy bárki kerüljön karanténba, tudják helyettesíteni: ennélfogva nem fújnak le versenyt, ha egy csapat nem képes rajthoz állni. Ugyanakkor a 80 fős előírás – 130 helyett ennyi ember vehet részt csapatonként egy-egy versenyen – megnehezíti a tartalékok készenlétbe állítását is. A Haas arra is felkészült, hogy angliai bázisáról, Banburyből riasszon dolgozókat szükség esetén.

„Néhány ember készenlétbe kell állítanunk a gyárban, akiket már leteszteltek és bármelyik pillanatban elindulhatnak. Fel fognak készülni szükség esetére, a versenyre azonban nem visszük el őket, mert különben csak az ágyukban feküdnének” – mondta el Steiner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: