DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Megkapta az F1-es licenszet Imola

A korábbi nagydíjhelyszín közleményt adott ki, hogy jelezze: minden előírásnak megfelel és az FIA-engedélyt is meghosszabbította, hogy beugróként 2020-ban zárt kapus versenyt rendezhessen.

Az egykori San Marinó-i Nagydíj otthona, Imola is egyike azoknak a pályáknak, melyek Formula-1-es versenyt rendezhetnek idén, amennyiben az eredeti helyszínek kiesnek a naptárból – az ilyen jellegű pótlásokról már nem csupán sajtóhírek szólnak, hanem a sport vezetősége is nyíltan beszél róluk. Az olasz pálya beugrása elé egy akadály hárult volna: június 17-én járt volna le az FIA 1-es besorolású licensze, a legmagasabb engedély, amely az F1-es rendezéshez szükséges. A pálya meghosszabbította a licenszet, és ezt közleményben hozta nyilvánosságra.

„A licensz megújításával megfelelünk az F1-es nagydíjrendezés feltételeinek, az FIA által kért valamennyi sztenderdnek. Reméljük, a csapatmunka révén ez az álom valósággá válik” – áll a közleményben a pálya elnöke, Selvatico Estense nyilatkozata.



A Motorsport.com szerint a logikus időpont szeptember 13. lehet, azaz Imolára a Monzát követő héten kerülne sor zárt kapuk mögött. A pályának azonban egy olasz vetélytársa akad, Mugello, a MotoGP Olasz Nagydíjának hagyományos otthona, amely a Ferrari tulajdonában áll. Ugyanakkor Mugello esetében gondot okozna az F1 izolált buborékjának kialakítása: a Motorsport szerint a személyzet elszállásolása csak Firenzében lehetséges, ami nagyvárosként nem optimális helyszín.

Imola esetében is van egy probléma: a szeptember 12-13-i hétvégén alig 100 kilométerrel arrébb, Misanóban versenyez a MotoGP. Bár rajongók valószínűleg egyik futamon sem vehetnek részt, a szakoldal szerint problémát jelentene az elnevezés, ha a tartomány után mindkét verseny azonos hétvégén az Emilia-Romagna Nagydíj nevet viselné.

Nemsokára, június 24-én Imolában tervez tesztelni az Alpha Tauri, bemelegítésként az osztrák szezonnyitó előtt. A Racing Pointhoz hasonlóan nem korábbi autóval, hanem az idei versenygéppel gurulnak pályára, amire filmnapként, 100 kilométeres limittel, a Pirelli bemutatóabroncsain van lehetőség.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: