DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

„Valaki a fiának fogja megvenni a Williamst”

Juan Pablo Montoya szerint az F1-es csapat magának köszönheti, hogy bajba került, de bízik benne, hogy valaki meg tudja menteni a szebb napokat is megélt istállót. Talán egy pénzes apuka.

A Formula-1 kegyetlen világában csak azok maradnak felszínen, akik képesek a folyamatos megújulásra és alkalmazkodásra. A sorsfordító döntések ebben a világban mindennaposak, és ha valaki hibázik, egyik pillanatról a másikra eltűnhet a süllyesztőben. A Williams jelenlegi helyzete jól tükrözi az F1 kíméletlen környezetét: a csapat az 1980-1990-es években sorra nyerte a futamokat és a világbajnoki címeket, de az új évezred elején, és a 2010-es években is ért el szép eredményeket. 2017 után azonban egy gyors hanyatlással az istálló hirtelen jelentős hátránnyal a mezőny végén találta magát, ahonnan mai napig próbál visszakapaszkodni.

 strollek1

Lawrence Stroll befektetése 2017-ben sokat segített a Williams anyagi helyzetén - a csapat cserébe egy autót adott ifjabb Strollnak


A lemaradás és az ezzel járó pénzügyi következmények miatt május végén a vezetőség bejelentette az istálló eladásának lehetőségét. Claire Williams helyettes csapatvezető elmondása szerint mindössze a gárda anyagi helyzetét kell rendezni, az emberi erőforrások a helyükön vannak, de az alakulatnál korábban versenyző Juan Pablo Montoya nem így látja a helyzetet. A kolumbiai versenyző szerint a csapat súlyos hibákat vétett ezen a téren.

„Véleményem szerint néhány ember bizonyos területeken kiemelkedő. Mintha arról beszélnénk, hogy ön egy nagyon jó újságíró, de az nem azt jelenti, hogy egy csatorna vagy egy lap vezetőjének megfelelne. Szóval, amikor egy olyan embert igazolnak le, aki egy bizonyos területen jól végzi a munkáját, de másfajta feladatokat adnak neki, az nem segít. Szerintem ez volt az egyik nagy probléma a Williamsnél: kétségbeesésükben elkezdtek embereket felvenni, de nem használták ki az erősségeiket” – idézte őt a Motorsport.

Ross Brawn F1-es szakmai vezető szerint több „komoly” vevő is bejelentkezett a Williamsnél, de Montoya attól tart, az istálló ismét egy olyan apuka kezébe kerülhet, aki saját fiának vásárolna helyet az F1-ben. „Remélhetőleg túlélnek. Valaki valószínűleg majd a fiának vesz egy ülést, ahogy az gyakran megtörténik.”

A Williams nem az első istálló, amelynak dicső múltja mintha feledésbe merült volna – emlékeztetett Montoya. „Elég megnézni a Tyrell példáját. Évekig hihetetlen istálló volt, de aztán addig szenvedett, amíg meg nem szűnt. Pedig az a csapat mindent megnyert.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: